Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

29. 05. 2012.

Autor: 1 Izvor: Politika

Neljudski uslovi pritvaranja

Predstavnici Kancelarije zaštitnika građana bili su zaprepašćeni kada su videli posledice torture nad osuđenikom A. B. u Kazneno-popravnom zavodu „Požarevac – Zabela”, gde su došli po dobijenoj dojavi o nasilju iza zidina ove ustanove, piše Politika.

Veći deo tela osuđenika, posebno torza, bio je u podlivima. Utvrđeno je da je A. B. bio izložen torturi od strane zatvorskih čuvara. Povrede nisu evidentirane u odgovarajućim knjigama, upravnik zatvora nije obavešten o incidentu niti je osuđeniku pružena medicinska pomoć. Uprava zatvora se složila da je reč o torturi, ali zbog zavere ćutanja među čuvarima nije utvrđeno ko su izvršioci. Slučaj je dokumentovan, obavešteno je i Više tužilaštvo u Požarevcu.

Ipak, stav zaštitnika građana je da ne postoji sistemska tortura u ustanovama zatvorenog tipa, u koje osim zatvora spadaju psihijatrijske bolnice pa i neke socijalne ustanove, ali da postoje pojedinačni slučajevi mučenja i zlostavljanja.

Da bi se slučajevi torture sveli na najmanju moguću meru, ali i zbog obaveza koje Srbija ima kao potpisnica međunarodnih konvencija, nedavno je osnovan Nacionalni mehanizam za prevenciju torture.

uto

29.05.

2012.

Otac Ananije [neregistrovani] u 17:01

Jadničak

A,to je verovatno bio neki odlikaš i dobro dete iz komšiluka, pa su ga čuvari (ili njegovi zatvorski pajtosi) isprebijali, na pravdi Boga, jer je prepisivao domaći iz botanike ?! Otkad je sveta i veka u zatvorima je bilo nasilja, i biće ga uvek,jer u aps ne idu filatelisti i ljubitelji leptira, već barabe.

Odgovori

Ostavi komentar