Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

06. 07. 2012.

Autor: 1 Izvor: Kurir, Boom 93

Poskupljuju alkohol i cigarete?

Nova vlada mogla bi uskoro da povisi akcize na alkohol i cigarete, što bi značilo momentalno poskupljenje ovih proizvoda.

Cigarete bi odmah mogle da poskupe za dvadesetak dinara, ali to je samo početak.

Zbog usklađivanja s direktivama EU akcize moraju da se utrostruče, pa će najjeftinije cigarete uskoro koštati 300 dinara!

- Rast akcize na cigarete mogao bi da bude do 20 dinara, ali tačni iznosi znaće se posle detaljnih analiza. Narednih godina akciza će umesto sadašnjih 70 dinara biti čitavih 200 – rekao je neimenovani sagovornik Kurira iz nove vladajuće koalicije.

Đorđo Radojičić, predsednik Grupacije proizvođača i prerađivača duvana, kaže da je najlogičnije da se dodatno oporezuje luksuzna roba - alkohol i cigarete.

Đerđ Pap, poreski stručnjak, kaže da će ovakav potez povećati prihode, a i sa socijalnog aspekta je najopravdaniji. Cigarete i alkohol su luksuzna roba jer njihova cena najviše pogađa bogate. Istina je da će cigarete poskupeti, ali one su sada višestruko jeftinije nego u inostranstvu.

Požarevljani sa kojima smo razgovarali uglavnom kažu da bi pozdravili ovakvu odluku. Neki od njih navode da bi više novca u kućnom budžetu ostalo za potrebnije stvari.

U Fiskalnom savetu kažu da bi povećanje akciza na alkohol i cigarete moglo do kraja godine da obezbedi oko tri milijarde dinara.

Nema komentara.

Ostavi komentar