Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

10. 07. 2012. Smederevo

Autor: 6 Izvor: Boom 93, Večernje novosti

Počinje Tvrđava teatar

Četvrti po redu festival Tvrđava teatar, počinje 11.jula i trajaće do 20.jula u Smederevu.

Predstavom  „Tranzicija“ Pozorišta „Pan.Optikum“ iz Frajburga (u koprodukciji s katalonskim ansamblom „Efemer“) počeće Četvrti međunarodni ambijentalni pozorišni festival „Tvrđava teatar“ u Smederevu. Publika će (od 11. do 20. jula) videti šesnaest predstava iz zemlje i inostranstva, a ovog puta festivalska fešta je s razlogom „poranila“: umesto u avgustu, održaće se u julu.

- Jedna od prepoznatljivosti našeg programa je da je podeljen na ambijentalni deo koji se odvija na gradskim ulicama, trgu i drugim mestima, i scenu na otvorenom u Malom gradu Smederevske tvrđave - objašnjava selektorka Branislava Liješević. - Festival će se prvi put održati u novom terminu, što nam je omogućilo da pozovemo neke predstave, pa i podignemo nivo programa.

Ove godine selekcija je specifična jer se u njoj ukrštaju najznačajnija imena koja čine teatar: od pisaca (Dostojevskog, Ive Andrića, Tenesija Vilijamsa), rediteljskih energija (Dijega de Brea, Egona Savina, Vide Ognjenović, Jagoša Markovića), rediteljskih dramatizacija (Kokana Mladenovića i Nebojše Bradića), do sjajnih glumaca poput Igora Đorđevića, Branislava Lečića, Dare Džokić, Branimira Popovića, Hane Selimović, Miloša Bikovića.

Selektorka dodaje i da su se ove godine zbog finansijskih okolnosti morali odreći sopstvene produkcije, ali će prošlogodišnju ponovo izvesti pred smederevskom publikom - “Ja sam vetar“, u režiji Stevana Bodrože.

- Na programu je šesnaest predstava u deset festivalskih dana, što je sasvim dovoljno da zadovolji radoznalu publiku - nastavlja Liješevićeva. - Između ostalih, i najnovije ostvarenje, „Priče iz bečke šume“ Edena fon Horvata, u režiji Ive Milošević (SNP), koje su pravi projekat za našu „Tvrđavu teatar“. Sve festivalske predstavnike su iz ovogodišnje produkcije.

A u programu su, između ostalih, „Kanjoš Macedonović“ Narodnog pozorišta, „Noć u kafani Titanik“ Knjaževsko-srpskog teatra, „Zločin i kazna“ Slovenskog mladinskog gledališča, „Zbogom SFRJ“ Ateljea 212, „Bunar“ UK „Vuk Karadžić“ i „Lukrecija iliti Ždero“ Gradskog pozorišta iz Podgorice. Smederevci i njihovi gosti uživaće i u bečkom uličnom teatru, kao i u umeću nemačkih i italijanskih umetnika.

Nema komentara.

Ostavi komentar