Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

12. 07. 2012. Požarevac

Autor: 6 Izvor: Boom 93, B92

Situacija sa vodom prekoračuje granice dozvoljenog

Apeli za štednju vode stižu od nadležnih u Nišu, Požarevcu, Novoj Varoši, pa i Beogradu.

Čim su počele tropske vrućine u Srbiji, pojavio se problem sa nestašicom vode u pojedinim gradovima. Nedavno je Prokuplje ostalo bez dragocene tečnosti, a nestašica se javila i u drugim krajevima zemlje.

Iako često mislimo da je Srbija bogata vodom i da možemo da se razbacujemo dragocenom tečnošću, sagovornici ''Politike'' iskusni stručnjaci vodoprivrede, upozoravaju da stvari stoje suprotno. Srbiji preti ozbiljna žeđ ukoliko se ne izgradi još oko 20 hidroakumulacija, što bi moglo da košta oko dve milijarde evra.

Direktor Vodovoda Požarevac Nenad Ratić je za Boom 93 rekao da ukoliko se i dalje nesavesno troši voda, može da dođe do pada njenog kvaliteta. Izvorište ''Ključ'' je dostiglo svoj maksimum. Viši spratovi stambenih zgrada i gradsko brdo često u tokom večeri ostaju bez pritiska po nekoliko sati.

Ukoliko se potrošnja ne smanji, jedna od mogućnosti koja preostaje vodovodu su redukcije u snabdevanju vodom.

Dobra strana ove mere je što će obezbediti ravnomernije snabdevanje na području čitavog grada. S druge strane, nagli pad pritiska u mnogim delovima Požarevca izazvao bi havarije na cevovodu, što bi iskoplikovalo već tešku situaciju, kaže Ratić.

Nema komentara.

Ostavi komentar