Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

22. 08. 2012. Kostolac

Autor: 1

Smirivanje tenzija nakon incidenta na Kanalu

Predstavnici Policijske uprave u Požarevcu i Gradske opštine Kostolac organizovali su danas sastanak sa predstavnicima Roma koji žive u kostolačkom naselju Kanal.

Povod za sastanak je incident koji se pre nekoliko dana dogodio u ovom naselju kada je nakon pokušaja legitimisanja nekih osoba došlo do fizičkog obračuna grupe Roma i policajaca, gde je bilo i teških fizičkih povreda.

Namera je da se smanje tenzije koje su nastale jer Romi tvrde da su policajci upotrebili prekomernu silu. Jedan od zaključaka sastanka je formiranje komisije koja bi trebalo da ispita čitav slučaj i utvrdi odgovornost pojedinaca.

Načelnik Polcijske uprave u Požarevcu Dejan Radenković rekao je da policija želi da izgradi partnerski odnos sa svim građanima. On je dodao da u saradnji sa lokalnom zajednicom mogu da se rešavaju problemi građana poput pribavljanja ličnih dokumenata, ali i da policija u svojim redovima želi da vidi pripadnike manjinskih zajednica.

Gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić istakao je kako je interes grada odgovarajuća zastupljenost svih predstavnika nacionalnih manjina u organima uprave.

On je rekao da će uticajne manjinske zajednice u budućnosti imati odgovarajuću zastupljenost u organima mesnih zajednica, dok je grad spreman da u skupštinski odbor za bezbednost koji je formiran zajedno sa policijskom upravom, uključi i jednog predstavnika romske zajednice.

Sasatanku u Kostolcu su prisustvovali i narodni poslanik Srđan Šajn, glavni policijski savetnik MUP-a Srbije Golub Gačević, predsednik Udruženja Roma Braničevskog okruga Miroslav Veljković, kao i predstavnici Centra za socijalni rad i Školske uprave u Požarevcu.  

Kostolac je poznat kao multinacionalna sredina u kojoj žive predstavnici preko 20 nacija. Prema procenama koje je izneo načelnik policije u Požarevcu, u Kostolcu, od oko 20.000 stanovnika, 7.000 su članovi romske zajednice.

sre

15.10.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 23:50

Re: nismo manjina mi smo VECINA

DA SE RAZUMEMO U KOSTOLCU IMA DOSTA ROMA,STIME ROMI SU VECINA ODNOSU NA DRUGE NACIONALNE PRIPADNOSTI.NEMAM NISTA PROTIV BILO KOGA U KOSTOLCU ALI DA NISU ROMI (GLASACKA MASINA)DA SE PRODAJU ZA KILOGRAM SECERA...BILO BI DRUGACIJE U KOSTOLCU.I DA ZNATE U KOSTOLCU SE SPREMA OLUJA POZDRAV

Odgovori
pet

24.08.

2012.

Kostolcanka [neregistrovani] u 22:38

Re:

Bas tako,neka neko iz gradske opstine tacno kaze kako je sproveden popis u njihovim naseljima..a o licnim dokumentima i da ne pricamo...

Odgovori
pet

24.08.

2012.

Kostolcanka [neregistrovani] u 22:36

trenutak

Samo se cekao trenutak da se dogodi incident vezan za rome u Kostolcu.Dobro je da se to desilo sa policajcima.Iskreno uvek sam ocekivala da ce se to pre desiti sa ostalim stanovnicima Kostolca jer oni su,da se razumemo nisam nacionalista,bezobrazni,drcni i primitivni.To su cinjenice.....

Odgovori
čet

23.08.

2012.

manjina [neregistrovani] u 14:53

lele bre

naucili smo nove reci?preterana upotreba sile i mi smo manjina vi nas ugnjetavate?pa u kostolcu niste manjina.

Odgovori
čet

23.08.

2012.

mano negra [neregistrovani] u 12:02

tenzije ili pretenzije?

Kakvo smirivanje tenzija...pa zbog tih roma koji odbijaju da prihvate norme civilizovanog ponasanja izgledamo kao neka africka republika... Žive generacijama u državi, a nemaju ni lične karte niti su evidentirani da postoje. Pa ih ti nađi ako naprave neko kriminalno delo... U njihova naselja ni milicija ne sme da uđe. Ne kažem da im je lako, naprotiv, život im je težak i neobrazovanje čini svoje, ali za masu stvari su sami krivi. Zaista nemam rasnih, versih ili bilo kakvih drugih problema, ali činjenice su činjenice i njih moramo da smo svesni. Tek tada možemo nekuda da stignemo i rešavamo probleme.

Odgovori
čet

23.08.

2012.

Au [neregistrovani] u 08:07

...no comment

...trećina

Odgovori

Ostavi komentar