Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

05. 10. 2012. Požarevac

Autor: 2 Izvor: B92

Arheološko nasleđe u Viminacijumu

U Arheološkom parku Viminacijum od 5. do, 8. oktobra, biće održan međunarodni simpozijum pod nazivom "Archaeological Heritage - its Role in Education, Presentation and Populatization of Science" (Arheološko nasleđe - njegova uloga u obrazovanju, predstavljanju i popularizaciji nauke).

Kako je najavio rukovodilac projekta Viminacijum, dr Miomir Korać, simpozijum zajednički organizuju Arheološki park Viminacijum i Arheološki institut iz Beograda, u okviru projekta OpenArch iz programa Kultura Evropske unije.

Tokom prva tri dana trajanja ovog naučnog skupa, u okviru osam sesija, svoje referate prezentovaće eminentni stručnjaci iz 13 zemalja sveta, sa tri kontinenta. Učesnici simpozijuma su kustosi svetskih muzeja, saradnici poznatih instituta i profesori univerziteta, čiji će rad iz oblasti arheologije, heritologije, edukacije, prezentacije i popularizacije nauke, na ovome skupu biti prezentovan naučnoj i stručnoj javnosti.

Cilj simpozijuma je razmena ideja i iskustava iz domena pomenutih oblasti. Kako se naučni skupovi sa ovakvom temom u svetu organizuju već godinama, ideja organizatora je da se ove metodologije predstave i srpskoj javnosti, i to na Viminacijumu kao prvom Arheološkom parku u Srbiji, u čijem nastanku i osnivanju su primenjeni svi uspešni savremeni metodi u popularizaciji arheologije kao nauke, prezentaciji samoga parka, a sve kroz razne prateće sadržaje.

Simpozijum će biti završen posetom Lepenskom Viru.

Naučni skup na Viminacijumu podržali su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kao i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Nema komentara.

Ostavi komentar