Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

08. 10. 2012.

Autor: 2 Izvor: Novosti

Za račune dajemo 400 evra

Fiksni izdaci, poput troškova stanovanja i energenata, prosečnog građanina Srbije staju - 389 evra mesečno, pokazuje ekonomski instutut "RegioData".

Stručnjaci ove austrijske ustanove su izračunali da svakog meseca izdvajamo i do 73 odsto od plate na komunalije i hranu, po čemu smo bolji od BiH i Rumunije, ali za Slovenijom i Austrijom zaostajemo za čak 17 odsto.

U gotovo svim zemljama Balkana fiksni troškovi i dalje značajno utiču na budžet domaćinstava, pa ostaje malo novca za druge stvari, kao što su garderoba, nameštaj ili odmor i kulturne aktivnosti.

Istraživanje "RegioDate" pokazuje da austrijsko domaćinstvo u proseku izdvaja svega 15 odsto godišnjeg porodičnog budžeta za namirnice, dok je taj udeo je u Bosni i Hercegovini čak 58 odsto. Pored troškova za namirnice, analizirni su i fiksni izdaci, u šta se ubrajaju stanovanje, energenati, transporti i obrazovanje.

"Kada je reč o Srbiji, došli smo do podatka da su izdvajanja za fiksne troškove 73 odsto od godišnjeg budžeta, koji je u visini od 6.400 evra, a u Bugarskoj 72 odsto od 5.500 evra za godinu dana", navodi se u istraživanju.

Najbolje se na istoku Evrope kotira Slovenija.

Iako u Srbiji na fiksne mesečne troškove "odlazi" manje nego u Rumuniji i BiH, njenim građanima, kada poplaćaju sve račune i prehrane se, ostaje manje novca.

"U Srbiji na troškove za hranu "ode" oko 43 odsto ukupnih primanja, jer je prosečna potrošačka korpa 56.000, a plata oko 42.000 dinara" , kaže predsednik pokreta potrošača Petar Bogosavljević.

"Poređenja radi, u razvijenim zemljama Evrope, građani na hranu troše od 12 do 20 odsto".

Nema komentara.

Ostavi komentar