Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

08. 10. 2012. Kostolac

Autor: 2

Ulazak u zimsku sezonu sa maksimalnom proizvodnjom

Proizvodnja električne energije na sva tri bloka Termoelektrana „Kostolac“ je početkom oktobra na nivou bilansnih potreba i sistemu je isporučeno od početka godine do sada gotovo četri milijarde kilovat - sati.

Četvrti blok je u revitalizaciji, ali je do prvog aprila u ukupnoj proizvodnji isporučeno 629 miliona kilovat - sati.

Inače, pripreme za zimski period proizvodnje završene su na blokovima Termoelektrane „Kostolac A“. Na ovim blokovima proizvodnja je u kontinuitetu dobra i u granicama plana. Od početka godine na njima je prizvedeno i isporučeno sistemu 1,5 milijardi kilovat - sati električne energije.

Za petnaestak dana moći će da počne i isporuka toplotne energije jer su pripreme završene, uključujući hladne probe sistema.

Kada se radi o bloku „B1“ Termoelektrana „Kostolac B“, umesto remonta u septembru, po zahtevu EPS-a odložen je remont za početak naredne godine, a verovatno će u novembru stati zbog sedmodnevnog osvežavanja i interventnih radova. Značajniji  zahvati uslediće tek na proleće naredne godine u redovnom remontu.

Sa ovog bloka sistemu je od početka godine isporučeno 1,7 milijardi kilovat - sati električne energije. Na ovom  postrojenju bilo je nekoliko intervencija na cevnom sistemu, ali je sanacija rađena brzo i efikasno, tako da je proizvodnja održavana na visokom nivou.

Gledano do kraja godine, a sudeći po bilansu EPS-a projektovanom za isporuku električne energije, treba da se sistemu isporuči nešto više od 5,9 milijarde kilovat - časova električne energije.

Inače, prema tom planu sa blokova TE „Kostolac A“ treba da se proizvede 1,9 milijardi kilovat – časova, što praktično znači da tokom preostala tri meseca  isporuče još nešto više od 400 miliona kilovat - sati za šta postoje uslovi.

Što se tiče blokova u TE „Kostolac B“ takođe treba očekivati da će do kraja godine biti na nivou plana, što bi ukupno značilo da su ispunjeni zadaci.

Nakon devet meseci plan proizvodnje električne energije je u potpunosti ostvaren.

Nema komentara.

Ostavi komentar