Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

09. 12. 2010.

Izvor: Beta, Bum 93

Korupcija

Nivo korupcije u Srbiji se povećao u poslednje tri godine, a Vlada se u tom periodu manje uspešno borila protiv te pojave, rezultati su istraživanja Globalni barometar korupcije 2010.

U Agenciji za borbu protiv korupcije kažu da će bitnu ulogu u suzbijanju korupcije u Srbiji na visokom nivou imati donošenje Zakona o finansiranju političkih stranaka. Nedavno istraživanje Transparentnosti Srbija pokazalo je da političke stranke u Srbiji još uvek doživljavaju institucije kao plen. Kako na to gledaju gradjani Požarevca i smatraju li da se u gradu do posla još uvek lakše dolazi članstvom i aktivizmom u nekoj stranci, ili znanjem i pokazanim rezultatima.

-To je tačno. Gore nego pre. Ne bih navodio primere, ali preko stranaka se nalazi posao.

-Mislim da je to prilično prisutno kod nas. Ima mnogo partija i svako mora da dođe do pozicije.

-To je problem. Neko ko nije u stranci teško može da dođe do posla.

Najčešći primeri korupcije i dalje stižu iz pravosuđa, zdravstva, obrazovanja I tzv. institucija sistema. Gde građani misle da ima najviše korupcije. Njih smo pitali i u kojim su situacijama primali ili davali mito?

-Nisam to radio. Za druge sam čuo. Najčešće u zdravstvu. Ne prijavljuje se zato što se poslovi završavaju.

-Svako za svoj posao dobija platu i ne bi trebalo da bude podmićivan. Odnela sam par puta poklon lekaru, ali kao izraz zahvalnosti. Mislim da je korupcija najčešća u zdravstvu, prosveti, ali možda i zbog niskih plata. Ne prijavljuje se jer ljudi najverovatnije smatraju da je to jedini način da završe posao.

-Nemam taj običaj. Meni je loše kad mi neko nešto donese. Nosio sam par puta iz prijateljstva, ali mislim da svi nose poklone kad im nešto zatreba. Ne prijavljuje se iz straha.

Davanje I primanje mita je krivično delo. Pozitivni primeri iz prakse u Požarevcu pokazuju  da uspešne borbe protiv korupcije ima. U poslednjih nekoliko godina doneto je nekoliko pravosnažnih presuda u slučajevima primanja i davanja mita u pravosuđu, zdravstvu obrazovnom sistemu...

Najnovije istraživanje Barometar korupcije pokazalo je da četvrtina ispitanika u Srbiji smatra da je u poslednje tri godine veoma povećan nivo korupcije, 23 odsto da je malo povećan, a 36 odsto da je nivo korupcije ostao isti. Svaki deseti ispitani smatra da se nivo korupcije malo smanjio. Samo 4 odsto misli da se veoma smanjio i isto toliko nije imalo odgovor.

Prosečna ocena uccinka Vlade u borbi protiv korupcije se pogoršala u odnosu na prošlu godinu.

Istraživanje Globalni barometar korupcije poslednji šest godina sprovodi Transparensi internešenel u saradnji sa agencijom Galup internešenel.  

Današnji dan, 9. decembar, u svetu se obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije