Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

21. 01. 2013.

Autor: J. Petković Izvor: Boom93, B92

Nedelja borbe protiv raka grlića materice

Širom Evrope počinje obeležavanje nedelje prevencije raka grlića materice, bolesti koja se može sprečiti ako se otkrije u ranoj fazi, a od koje u Srbiji umire mnogo više žena nego u ostalim evropskim zemljama.

U prevenciji raka grlića materice najveći značaj imaju redovni ginekološki pregledi, organizovani skrining i program vakcinacije protiv HPV infekcije.

U ovoj godini, Požarevac bi trebalo da postane jedan od 15 citoloških regionalnih laboratorija u kojoj će se obavjati   analize radi otkrivanja raka grlića materice.

Požarevljanke će od januara 2013. godine na raspolaganju imati pouzdanije rezultate ginekoloških pregleda, jer će se rezultati papanikolau testa očitavati u citološkoj laboratoriji koja će biti smeštena u Opštoj bolnici. Između 4.-6.000 pregleda se obavi u ginekološkoj ordinaciji u požarevačkom Domu zdravlja. Dijagnoza tog malignog tumora se godišnje u Srbiji postavi kod oko 1.400 žena, dok više od 500 žena svake godine umre od te bolesti.

U razvijenim zemljama rak grlića materice je stavljen pod kontrolu, što nije slučaj i u zemljama u razvoju u kojima su preventivni programi nedovoljno zastupljeni i nedovoljno razvijeni, a svest žena o značaju redovnih pregleda je na niskom nivou.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije