Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

21. 01. 2013.

Autor: U.Urošević Izvor: Kamatica, Blic, Boom 93

Danas kupi, a za 6 meseci...

Trgovci kažu da je prošlo vreme kada su se tehnika i eventualno garderoba kupovali na odloženo. Danas građani sve češće pribegavaju kupovini hrane na odloženo od 90 do preko 200 dana.

Ovakav model prodaje se ne dopada ni trgovcima ni građanima, ali su zbog male kupovne moći i jedni i drugi prinuđeni na kupovinu na čekove.

Požarevljani su podeljeni prema ovoj mogućnosti plaćanja.

Većina građana koji pribegavaju ovakvom načinu kupovine imaju istu vrstu straha pogotovo što im posao nije stabilan pa niko ne zna da li će na leto imati čime da plati ono što je pojeo već u januaru.

U većim požarevačkim trgovinama uglavnom se nudi mogućnost otplate na 90 dana. U jednoj od njih model je do 100 dana, ali u zavisnosti od iznosa koji bi trebalo platiti.

Trgovci koji su ranije nudili svoju robu na 90 dana, a sada na dvostruko više, kažu da su primetili drastično veću kupovinu na odloženo.  Navode da postoje i oni koji su spremni da kupuju i za 2.000 dinara sa rokom otplate od 6 meseci.

Vladana Hamović, ekonomista, kaže da je kupovina na čekove sasvim opravdan način pazarenja u situaciji u kojoj kupovna moć građana pada iz dana u dan.

- Međutim, to je vrlo štetna odluka po potrošače jer oni ne znaju dokle će da rade, da li još ta tri meseca za koliko su odložili plaćanje ili će u međuvremenu dobiti otkaz. Nezaposlenost je ogromna, a oni rešavaju problem samo u tom momentu - objašnjava Hamovićeva.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije