Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

15. 12. 2010.

Nerealizovani projekti vredni oko pola milijarde dinara

Gradsko veće u Požarevcu usvojilo je danas predlog programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine i uputilo ga na usvajanje skupštini. Procena je da postoji 500 miliona dinara sredstava za projekte iz 2009. i 2010.godini koji nisu realizovani.

Ukupna sredstva fonda za investicije u 2011.godini iznose oko 570 miliona dinara.

Medju značajnijim projektima koji bi trebalo da se finansiraju iz Fonda za zaštitu životne sredine su izgradnja kišnog kolektora u ulici Knez Milošev venac koji je ključan za dalje širenje mreže, kao i fekalna kanalizacija u Dunavskoj ulici sa tri crpne stanice.

U Kostolcu bi iz fonda trebalo da se finansira toplifikacija sela Petka.

Požarevac je prošle godine raspolagao sa oko 826 miliona u fondu, a predsednik Komisije za određivanje namene sredstava Žarko Pivac kaže da su sredstva ove godine umanjena zbog izmena zakona i da lokalne samouprave umesto 60, dobijaju 40 odsto od ukupno prikupljenih sredstava na ime zagadjivanja životne sredine.

Pivac kaže i da postoji oko 500 miliona dinara neiskorišćenih sredstava za projekte koji su odobreni 2009. i 2010.godine.

„Smatram da smo uspeli da realizujemo gotovo u potpunosti projekte iz 2007. i 2008. godine, kao i veći deo iz 2009. Prema mojim saznanjima, u ovom trenutku postoji oko 500 miliona dinara nerealizovanih sredstava, a uglavnom se radi o projektima iz prošle i ove godine.

 Razlog zbog čega ti projekti nisu realizovani jesu dozvole koje nisu dobijene. On ističe da je to značajan problem i da će komisija na čijem je čelu insistirati kod javnih preduzeća na pribavlajnju svih potrebnih dozvola za projekte koji se finansiraju.

„Naša preduzeća moraju da imaju lokacijske i građevinske dozvole da bi odmah po odobrenju sredstava mogla da krenu u realizaciju. Nažalost, postoje veliki problemi da se te dozvole dobiju. Ono što je faktičko stanje i što piše u zemljišnim knjigama potpuno je drugačije".

Prema planu, naredne godine Toplifikacija će moći da računa na oko 118 miliona, Direkcija za izgradnju na 99, Vodovod na 80, a Komunalne službe na 79 miliona dinara iz fonda za investicije.

čet

16.12.

2010.

Liberty x [neregistrovani] u 22:47

Zakasneli projekat

Ne bi oni ni sada,da ne moraju da vrate pare u republicki budzet jer nista nije predlozeno da se uradi.Potpuna odsutnost odgovornosti.

Odgovori
čet

16.12.

2010.

srbivoje [neregistrovani] u 00:36

dr Zarko Pivac

oooooooo, srbijoooo! vest je neverovatna da je gradsko vece usvojilo, ljudi moji, danas, ej danas predlog programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine i uputilo ga na usvajanje skupštini i to sredstava za projekte iz 2009. i 2010.godine koji nisu realizovani do danas. kuku majko, pa sto neko ne pomogne ljudima. kad ce da realizuju, ako je tek dato na usvajanje? aloooo, neka se javi neko iz rumunije, bugarske, madjarske da posavetuje ove ljude. kad ce gospoda da potrose pare za 2011. verovatno 2014?...

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije