Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

24. 12. 2010.

Siromašni i nevidljivi

Požarevačko udruženje “Veritas” u protekla tri meseca sprovelo je projekat koji je namenjen pre svega poboljšanju kvaliteta života dece sa invaliditetom koja su Romske nacionalnosti.

Koordinator projekta "Ostanimo zajedno" Jasmina Turudić upouzorava da je ova populacija na samim marginama društva.

"Oni se kroz sistem provlače, a da se ne vide. Udruženja ih ne registruju. Do njih ne dolaze jer žive u lošim uslovima. To se odnosi i na škole i zdravstvene ustanove".

Turudić navodi da su tokom projekta održavane radionice sa roditeljima romske dece sa invaliditetom i da je registrovan čitav niz problema, medju kojima su onemogućavanje osnovnog obrazovanja i korišćenje takve dece za prosjačenje.

"Problemi su vezani za slabu obrazovanost romskih porodica i niži nivo zdravstvene kulture. U porodicama se okreću jednom istom modelu ponašanja. Uvek pribegavaju lakšem načinu da počnu sa prosjačenjem vrlo rano, a deca ne završavaju školu ili ih nema u obrazovnom sistemu".

Turudić kaže da je cilj da se u narednom periodu počne sa reševanjem ovih problema kroz donošenje akcionog plana za Rome i zajednički rad svih relevantnih institucija i civilnog sektora.

Nema komentara.

Ostavi komentar