Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

12. 01. 2011.

Slabo interesovanje za vakcinaciju protiv sezonskog gripa

Broj obolelih od bolesti slicnih gripu za sada je u uobičajenim granicama za ovaj period.

Ipak, u prvoj nedelji ove godine u Braničevskom okrugu je registrovano dvostruko više obolelih u odnosu na prethodnu sedmicu. Lekaru se sa simptomima sličnim gripu javilo 227 pacijenata, ali nijedan nije hospitalizovan, kaže dr Vera Joković iz ZZJZ u Požarevcu. Ona napominje da se sa početkom drugog polugodišta u školama i vraćanjem dece u kolektiv očekuje porast broja obolelih, što je uobičajena pojava.

Dr Joković preporučuje vakcinaciju protiv gripa kao najefikasniju meru prevencije i to pre svega kategorijama stanovništva koje su u većem riziku od obolevanja. Ove sezone vakcina omogućava zaštitu od tri različita virusa gripa. U nju su uključeni antigeni virusa A H1N1, virusa H3N2 i virusa B. Joković kaže da je interesovanje stanovništva za vakcinaciju za sada veoma slabo i podseća da je grip oboljenje koje moze da ima teške, pa i fatalne posledice.

U ovoj vakcini protiv sezonskog gripa sadžan je antigen virusa A H1N1, virusa H3N2 i virusa B. To su virusi koji su cirkulisali u prethodnoj sezoni. Vakcina ima dovoljno, u svim domovima zdravlja i s obzirom na to da je to najbolja preventivna mera, smatram da ljudi treba da se vakcinišu protiv gripa, posebno one kategorije koje su više izložene riziku, a to su starije osobe, hronični bolesnici i mala deca, i to po preporuci izabranog lekara odnosno pedijatra kaže Dr Joković.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar