Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

16. 02. 2011.

Autor: 1

Skup o Jovanu Dragaševiću

U svečanim salonima skupštine Požarevca danas je održan svečani skup posvećen životu i delu Jovana Dragaševića povodom 175. godišnjice od rođenja ovog počasnog generala Srpske vojske, pesnika i profesora.

Komandant garnizona u Požarevcu pukovnik Milivoje Pajović istakao je da je Dragašević jedan od velikana srpske naučne misli XIX veka i jedan od najvećih Požarevljana.

Gradonačelnik Miodrag Milosavljević je otvarajući skup rekao da Požarevac ne želi da zaboravi ljude koji su zadužili grad svojim radom zbog čega je grad prihvatio poziv vojske da učestvuje u organizaciji skupa posvećenog životnom delu pukovnika Jovana Dragaševića.

Dragašević je rođen u Požarevcu 1836.godine. Bio je profesor Artiljerijske škole, a na Velikoj školi je bio honorarni profesor uporedne geografije i etnografije. Jedan je od prvih srpskih oficira koji se bavio naučnim radom. Bio je pokretač i urednik više vojnih časopisa. Pisao je patriotske pesme i priče, a na Berlinskom kongresu bio je jedan od članova srpske delegacije.  

čet

17.02.

2011.

srbivoje [neregistrovani] u 14:36

svaka ti je ka njegoseva pretorijanac

lepo objasnjeno... mogli bi i ovi nasi mediji da nas malo vise informisu o tome.

Odgovori
sre

16.02.

2011.

PRETORIJANAC [neregistrovani] u 22:26

Samo sloga Srbina spasava

Godine 1859. na duhovnom talasu Sveto-Andrejske skupštine, nastala je naša čuvena heraldička krilatica: SAMO SLOGA SRBINA SPASAVA. Njen autor je bio mladi pitomac Artiljerijske škole, Jovan Dragaš ević (1836-1915), kasnije poznati pesnik, general i profesor Vojne akademije. Pisana u patriotski nadahnutom desetercu, Jeka od gusala (1859) govori da oslobođenje Srpstva može da se ostvari samo sopstvenim snagama, i daje novo tumačenje četiri “S” (starosrpsko “slovo”) sa Srpskog štita:

Pa čuj Srbe, o počuj me brate,
Ova patnja nek je nauk za te:
Izvan tebe tražićeš badava
Samo Sloga Srbina Spasava,
Tako Srbu piše i na grbu.

Jeka od gusala je odmah postala vrlo popularna i mnogo puta preštampavana u raznim rodoljubivim kalendarima i časopisima, ali obično bez Dragaševićevog imena, tako da su već posle nekoliko decenija svi verovali da da je deviza SAMO SLOGA SRBINA SPASAVA plod narodne poezije. O tome sam Jovan Dragašević govori u svome pismu iz 1891. godine upućenom Jovanu Boškoviću, profesoru Velike škole i direktoru Narodnog pozorišta u Beogradu (Arhiv Srbije, PO-56,469. Pismo Jovana Dragaš evića Jovanu Boškoviću, 6. oktobar 1891. godine, Beograd).

Eto, da se zna. Najpoznatiji srpski ''slogan'' stvorio je jedan Požarevljanin, čija je biografija istovremeno i istorija mlade, građanske Srbije u nastajanju.

Odgovori

Ostavi komentar