Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

03. 03. 2011. Izvor:B92

Autor: 2

Francuska podrška Srbiji

Francuska, bez ikakve dileme, podržava članstvo Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u EU, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

On se danas u Parizu sastao sa šefom francuske diplomatije Alenom Žipeom, i najavio skoru posetu Francuskoj predsednika Srbije Borisa Tadića.

„Mi ćemo blisko sarađivati sa Francuskom na putu da ostvarimo svoj strateški prioritet, a to je evropska budućnost, rekao je Jeremić FoNetu.

Jeremić je rekao da će Tadić u posetu Parizu, gde će razgovarati sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem, doći za nekoliko nedelja i najavio da će tom prilikom biti potpisan sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Taj sporazum, prema rečima Jeremića, podrazumeva snažnu podršku Francuske procesu evropskih integracija Srbije, ali i daje okvir za široku saradnju u raznim oblastima, od ekonomije, energetike i poljoprivrede, do kulture i drugih.

Jeremić je potvrdio da je u razgovoru sa Žipeom bilo reči i o Kosovu, ističući da su on i francuski ministar saglasni da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da počne što je moguće pre.

Kad je reč o istrazi optužbi za trgovinu ljudskim organima na Kosovu, složili smo se da je ta istraga neophodna i da je potrebno da nađemo pravi način da ona bude sprovedena tako da u njen kredibilitet niko ne sumnja, naglasio je Jeremić.

On je podsetio da postoje problemi u vezi sa teritorijalnom jurisdikcijom, kao i zaštitom svedoka, i najavio da će Srbija nastaviti da radi sa Francuskom u pronalaženju adekvatnih mehanizama, jer je Pariz u tom smislu izuzetno važan sagovornik.

Jeremić je izrazio zadovoljstvo što je bio u prilici da bude prvi evropski ministar spoljnih poslova u poseti Žipeu, koji je pre dva dana stupio na dužnost.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije