Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

14. 09. 2015.

Autor: M. Vajner Izvor: Boom93

Brži povratak u društvo posle zatvora

Centar za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć – "NEOSTART", realizuje projekat „Podrška implementaciji novih zakonskih odredbi u oblasti postpenalnog tretmana“.

Tim povodom danas je u Požarevcu organizovan okrugli sto, jedan od devet planiranih u devet gradova Srbije u kojima se nalaze Povereničke kancelarije. Tih kancelarija ima ukupno 25 u gradovima u kojima ima Viših sudova i to su kancelarije koje se bave alternativnim sankcijama.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Centra za socijalni rad, Omladine „JAZAS-a“ Požarevac, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, predstavnici NEOSTART-a i Crvenog krsta Požarevac.

Glavni cilj projekta je podizanje kapaciteta Povereničkih kancelarija za implementaciju novih zakonskih odredbi  u oblasti postpenalnog tretmana (definisanih novim zakonima: Zakon o izvršenju vanzavodskih sankcija i mera i Zakon o izvršenju krivičnih sankcija).

Postavljeni cilj biće postignut kroz dve osnovne aktivnosti.

Prva je umrežavanje Povereničkih kancelarija u devet gradova u Srbiji (Valjevo, Novi Sad, Kragujevac, Kraljevo, Subotica, Sombor, Požarevac, Niš i Užice) sa svim relevantnim lokalnim akterima (organizacijama, institucijama i pojedincima) koji mogu da pruže podršku u procesu postpenalnog prihvata.

Za sprovođenje ovih aktivnosti, potrebno je da se mapiraju potencijalni saradnici u lokalnoj zajednici, da im se predoči značaj postpenalnog prihvata i koja je njihova uloga u tome (putem individualnih sastanaka), a uz prethodni dogovor i plan sa zaposlenima u Povereničkoj kancelariji u određenom gradu. Završni korak je organizovanje zajedničkog sastanka gde se svi akteri upoznaju sa zaposlenima u Povereničkoj kancelariji i definišu model saradnje.

Postpenalni tretman ima za cilj da na što bolji način pomogne ljudima koji su se vratili sa izdražavanja zatvorske kazne, da se zaposle, brže resocijalizaciju i vrate u redovne životne tokove.

Kako kaže Jelena Srnić, predstavnice Centra za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć – „NEOSTART“, prema zvaničnim statistikama Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, u zatvorima Srbije se godišnje nalazi od 9.500 do 10.500 ljudi, a oko 8.000 godišnje bude otpušteno iz zatvora. Nema podataka o broju lica koja su na izdržavanju kazne u KPZ „Zabela“, kao ni u Ženskom zatvoru.

Istraživanje koje je sproveo Centar „NEOSTART“ je da oko 80% ljudi koji su odslužili zatvorsku kaznu, ima želju da zaista nađe posao i da se vrati normalnim životnim tokovima.

„Ako se osoba koja je odslužila zatvorsku kaznu zaposli, počne da zarađuje i materijalno se obezbedi, može da očekuje da ponovo bude prihvaćen u društvu, tj. da se reintegriše“, kaže Jelena Srnić.

Projekat „Podrška implementaciji novih zakonskih odredbi u oblasti postpenalnog tretmana“ finansira Ambasada Holandije.

Okrugli sto je održan u Sociorehabilitacionom klubu u Požarevcu, koji se bavi decom i mladima koji su u sukobu sa zakonom. Prema rečima Tatjane Rajić, koordinatora Sociorehabilitacionog kluba, danas je pokrenuta inicijativa da se i u Požarevcu potpiše Protokol o saradnji kojim bi se definisao društveno-koristan rad, kroz koji bi se oni koji su u sukobu sa zakonom, odužili društvu.

Sociorehabilitacioni klub za mlade u Požarevcu inače u toku godine radi sa oko 30 maloletnika i stopa recidivizma je oko 7%.

pon

14.09.

2015.

Brzi [neregistrovani] u 19:30

Oprem dobro

Nisam ni hteo da procitam ceo clanak! Pa koja bre ovo drzava???? Bitni su ovi sto izadju iz zatvora a? a koliko godina ja treba da budem na birou da bi ja nasao posao! Mamicu vam bezobraznu i giliptersku! E ima da pobegnem iz ove drzava sto i drugima zelim.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije