Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

09. 10. 2015.

Autor: M. Vajner Izvor: Boom93, GU Smederevo

Festival poezije koji okupi i do 200.000 posetilaca

Od 13. do 15. oktobra u Smederevu se održava 46. Međunarodni festival poezije, pod nazivom „Smederevska pesnička jesen“.

Na konkursu za nagradu "Zlatna struna" učestvovalo je 120 pesnika, sa ukupno 218 pesama. U pet odabranih radova, koji konkurišu za ovu nagradu, našle su se pesme "Pejzaži ovih stihova", autora Miroslava Todorovića iz Trešnjevice, "Davna kletva", Vidaka M. Maslovarića iz Beograda, "Bubnjevi u reci", Željka Jankovića iz Pančeva, "Winston - crveni, kratki", Vuka Stevanovića iz Beograda i "Vojnička", Milice Kralj iz Podgorice.

U toku je i konkurs za pesničku nagradu "Smederevski orfej", a zainteresovani mogu svoje pesme da predaju ili pošalju do petka. Nagrada "Zlatni ključić" biće dodeljivana bijenalno, svake druge godine.

Podsetimo, dobitnik "Zlatnog ključa Smedereva" za ukupno pesničko delo je akademik Matija Bećković.

Nagrade će biti uručene u smederevskom Centru za kulturu i Narodnoj biblioteci Smederevo.

Festival je od 1970. godine, kada je pokrenut, okupio oko dve hiljade pesnika iz svih krajeva sveta i objavio više od 300 knjiga, a festivalske programe je pratilo više od 200.000 posetilaca.

Predsednik Organizacionog odbora festivala Branče Stojanović saopštio je tom prilikom da će festival pokloniti 1.000 knjiga biblioteci stradaloj u požaru koji je nedavno zadesio Osnovnu školu "Dositej Obradović" u Smederevu.

sub

10.10.

2015.

Poeta [neregistrovani] u 00:13

Bravo

Jedan od retkih festivala koji je zadržao kvalitet i opstao u ovako teškim vremenima za kulturu. Sve pohvale za organizatore!

Odgovori

Ostavi komentar