Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

09. 03. 2011.

Autor: 2

Mere agrarne politike za 2011.

Na sednici Odbora združenja za poljoprivredu, prehrambenu industriju i vodoprivredu Regionalne privredne komore Požarevac predstavljene su mere agrarne politike za 2011. godinu.

U odnosu na prethodnu godinu ima nekoliko novih mera. Prvi put u poslednjih 10 godina imamo nacionalni program ruralnog razvoja za period duži od jedne godine i koji se odnosi na period 2011-2013, a postoji i značajan pomak u sektoru stočarske proizvodnje, kaže Dr Miladin Ševarlić, sa Poljoprivrednog faluteta u Beogradu.

"Taj pomak je ostvaren povećanjem subvencija po matičnom grlu i povećanjem premija za mleko, kako bi se ublažio vrlo veliki dizbalans izmedju biljne i stočarske proizvodnje, jer je to strukturni problem srpske poljoprivrede, budući da je učešće stočarstva spalo na svega 30% ukupne vrednosti poljoprivredne proizvodnje. To je praktično neodrživo, jer stočarstvo postaje kočnica razvoja celokupne poljoprivrede." kaže Dr Ševarlić.

On kaže da je jedini način da se reguliše standard kvaliteta, koji bi zadovoljio evopske zahteve, ali i potrebe Srbije, udruživanje poljoprivrednih proizvodjača odnosno uzgajivača.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar