Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

10. 03. 2011.

Autor: 1

Oduzimaju tablice zbog zatamnjenih stakala

Saobraćajna policija PU Požarevac od 28.februara isključila je 44 vozila iz saobraćaja i vlasnicima privremeno oduzela registraske tablice zbog zatamnjenih stakala.

Kako se navodi u saopštenju, policija do 13.marta sprovodi akciju kontrole saobraćaja sa akcentom na vozila sa obojenim ili zatamnjenim staklima na kojima je izvršena prepravka lepljenjem folija, nalepnica ili stavljanjem premaza što otežava vidljivost i bezbedno upravljanje vozilom.

U međuvremnu je 30 tablica vraćeno vlasnicima jer su ispravili nedostatke, kaže se u saopštenju i dodaje da će do nedelje pojačano biti kontrolisana i upotreba pojaseva.

čet

24.03.

2011.

AA [neregistrovani] u 19:13

Kako se ponašati kad te zaustavi policija?

Kako se ponašati kad te zaustavi policija, a koja su njihova ovlašćenja i tvoja prava u slučaju kada na vozilu imaš folije?

Odgovori
čet

10.03.

2011.

MMM [neregistrovani] u 13:02

Tamna stakla

U periodu od 28.02.2011. do 13.03.2011. vršiće se kontrola vozila sa dodatno zatamnjenim staklima i ostalim prepravkama. Ukoliko vozilo na prednjim staklima ima tamniju foliju nego što je dozvoljeno Zakonom preporučujemo da se folija sa prednjih stakala zameni svetlijom, u suprotnom MUP ima pravo da skine tablice sa vozila.

ZAKON

Zatamnjivanje auto-stakala nije zabranjeno nijednim članom novog Zakona o bezbednosti saobraćaja republike Srbije.

Ova oblast regulisana je novom Uredbom, tj. članom 72 Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima koji stupa na snagu 19.09.2010 , čime je dozvoljeno zatamnjivanje stakala. Sva stakla iza stuba mogu biti naknadno zatamnjena bez ograničenja, a ukupno dodatno zatamnjenje stakala u ravni vozača ne sme biti veće od 25%. Prednja šoferšajbna ne sme se naknadno zatamnjivati.

Pravilnik je objavljen u Službenom glasniku RS broj 64 od 10.09.2010.

Napomena:U nekim medijima je objavljeno da se ne sme zatamnjivati zadnja šoferšajbna što je apsolutno netačno. U članu 72 Pravilnika stoji da se vetrobran ne sme zatamnjivati, a u članu 4 tačka 8 Pravilnika stoji "Vetrobran je okno na PREDNJOJ strani motornih vozila", pa samim tim jasno je da se samo prednja šoferšajbna ne sme zatamnjivati, jer zadnji vetrobran spada u "ostala stakla koja nisu u ravni vozača" i koja se mogu naknadno zatamniti bez ograničenja.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije