Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

22. 12. 2015. Požarevac

Autor: M. Ljubisavljević Izvor: Boom93

HELP privukao veliki broj Požarevljana

U Kongresnoj sali Centra za kulturu u Požarevcu održana je prva radionica organizacije HELP koja nudi pomoć za pokretanje sopstvenog posla. Ove godine program pomoći i grantova koje nudi HELP privukao mnogo veći broj građana sa željom samozapošljavanja nego lani.

Prezentacija na kojoj je Požarevljanima predstavljan program dodele grantova za početak sopstvenog posla prva je od tri takve radionice za sada. Požarevljani su mogli da dođu, informišu se i apliciraju za 1 od 25 grantova u vidu opreme za rad.

Tri su glavne grane koje se uzimaju u obzir: poljoprivreda, usluge i zanatstvo. Prednost prijave imaju nezaposleni, mladi, žene i Romi, dok zaposleni u javnim preduzećima imaju vrlo male šanse da dobiju grant. Kada je reč o obrazovanju, ono nije preduslov, a u obzir se uzimaju i formalne i neformalne diplome, sertifikati i slično.

Vrednost jednog granta varira od 1.500 preko 2.400 pa do 3.600 evra. Novac se ne dobija, a zainteresovani učestvuju sa 5 - 10%  sopstvenih sredstava od potrošenog novca za opremu. Ako je dobijen grant vrednosti 1.500 evra, a nama treba oprema u vrednosti od 1.000 evra, naše učešće iznosi 5% od 1.000 evra.

Kod većih grantova, učešće je 10%. Takođe, ukoliko se ne potroši kompletan novac od granta, ostatak do cele sume nam više nije na raspolaganju za nabavku dodatne opreme. Zato se sve nabavke moraju planirati unapred.

Unapred treba planirati i planirane prihode i rashode, dok se u aplikacionom formularu navodi opširno i opis posla kojim neko želi da se bavi. Ideje sa kojima su zainteresovani došli obuhvatile su širok spektar zanimanja, od pčelarstva, pa do očuvanja saračkog zanata u gradu.

Džonatan Koko iz HELP-a kaže za Boom93 da je do sada najviše prijava bilo za frizerske i kozmetičke salone i poljoprivredu. Kao jednu od najinovativnijih ideja na nivou HELP-a u Srbiji, naveo je ideju otvaranja salona za započinjanje posla grumera, Požarevljanina Dragana Jevtića.

Program uključuje i nekoliko obaveza. Korisnici grantova su u obavezi da se bave društveno korisnim radom u trajanju od 8 sati, ali i da nakon potpisivanja ugovora o dobijanju opreme u roku od mesec dana registruju delatnost za koju su dobili opremu.

Prostor kongresne sale Centra za kulturu nije bio dovoljno veliki da primi sve zainteresovane koji su došli da se informišu ili apliciraju za ovaj program. Koko, koji je držao prezentaciju o mogućnostima programa i apliciranju, kaže da veće interesovanje nego lani ne znači nužno i bolje ideje za početak sopstvenog posla.

Dejan Krstić, član Gradskog veća zadužen za NVO kaže da grad ni na koji način ne odlučuje o tome koja će ideja biti izabrana, tako da skepsi u pogledu izbora nema mesta. Ključna stvar je, dodaje, da ljudi apliciraju, jer bez toga ne postoji mogućnost ni da bilo šta dobiju.

Današnja radionica nije bila jedina, planiraju se još dve, 28. i 30. decembra, a rok za predaju aplikacionih formulara je 1. februar. Nakon 29. februara, kandidati se obilaze lično po kućama, pa će i njihov socijalni status imati udela u izboru ideja.

Oprema se dobija najverovatnije krajem aprila ili početkom maja, nakon čega se počinje sa realizacijom ideje. Formulari se mogu naći i u elektronskom obliku na internet adresi HELP-a.

Nema komentara.

Ostavi komentar