Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Debeo ali se slabo prazni: Budžet nam je 3,5 milijardi dinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

25. 12. 2015.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Debeo ali se slabo prazni: Budžet nam je 3,5 milijardi dinara

Skupstina pozarevca usvojila je juce budzet za 2016.godinu. Budzet je blizu 3,5 milijardi dinara. od 1.januara predvidjeno je povecanje zarada u predskolskoj ustanovi za 4 %, dok ce u institucijama socijalne zastite dozvoljeno povecanje biti 3 procenta.

 

Prevedeno u evre, budžet bi naredne godine trebalo da bude težak 28,4 miliona evra. Od toga, 10,3 miliona evra su sredstva budžeta koja su ostala neiskorišćena u 2015.godini.

U ukupnim javnim rashodima, kapitalni izdaci čine četvrtinu budžeta (24%) ili 990 miliona dinara za 73 projekta, od kojih je 99 % započeto ili je trebalo da se započne prethodnih godina.

Na tu sumu bi trebalo dodati 405 miliona dinara namenskih sredstva od emisije sumpor-dioksida i praškastih materija, kao i naknade za mineralne sirovine. Za koje projekte će novac biti namenjen biće poznato kod prvog rebalansa koji se očekuje početkom 2016.godine.

Nezavršeni kapitalni projekti iz 2015.godine koji se prebacuju u narednu godinu, između ostalog su:

Izgradnja rezervoara za vodu na Tulbi, kišna kanalizacija u PP odredu i Varoškom brdu, trotoari i asfalt u ulici Knez Milošev Venac, eksproprijacija zemljišta ulica u novoj industrijskoj zoni, sanacija gradske deponije komunalnog otpada, postavljanje semafora kod Vuk Karadžić škole, ugradnja stolica u Velikoj sali Centra za kulturu, zamena prozora na zgradi Medicine rada, kao i promena stolarije u dva požarevačka vrtića.

Po funkcionalnoj klasifikaciji najviše novca bi trebalo da se utroši na zaštitu životne sredine, oko 900 miliona dinara, zatim na javne usluge oko 660 miliona i obrazovanje 530 miliona... Na dnu su socijalna zaštita 94 miliona, zdravstvo 28 miliona i javna bezbednost 11 miliona.

U odnosu na prvobitni plan, povećana su sredstva za poljoprivredu, sport, kulturu, zdravstvo, i to za nešto više od 40 miliona dinara.

U projekciji zarada predviđeno je povećanje od 4 odsto za vrtićku ustanovu i 3 odsto za ustanove socijalne zaštite, od 1.januara.

Opozicija je izrazila zabrinutost, više zbog realizacije, nego planiranja budžeta. Za poljoprivredu je recimo planirano 108 miliona dinara, a da prošle godine poljoprivrednici ni dinar nisu videli u 2015.

Dugoročnih razvojnih planova za bitna pitanja, poput deponije ili vodosnabdevanja nema. Sada, kada ima novca, takvi problemi se ne rešavaju, a doći će mnogo teža vremena, upozoravaju iz opozicije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije