Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

14. 03. 2011.

Autor: 1

XVI Glumačke svečanosti "Milivoje Živanović"

Šesnaeste Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“ održaće se u Požarevcu od 2. do 7. aprila, saopšteno je na konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Svečanosti će otvoriti dramski pisac i reditelj Goran Marković. Publika će u takmičarskom delu imati priliku da vidi 5 predstava, a festival otvara „Život u tesnim cipelama" Zvezdara teatra, u režiji Dušana Kovačevića, najavio je selektror festival Božidar Đurović.

3.aprila predstavlja se BDP sa predstavom „Harold i Mod", 4.aprila JDP sa komadom „Iz junačkog doba gradjanstva", 5,aprila Narodno pozorište u Beogradu, sa predstavom „Heda Gabler", a 6.aprila Pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović" Zaječar sa komadom „Karolina Nojber".

U čast pobednika 7.aprila igraće „Pazarni dan" Ateljea 212.

Đurović kaže da je predstave birao tako da ispunjavaju dva bitna standarda. To je velika uloga i zasnovanost na dobrom dramskom komadu.

"To je najbolje što sam video u Srbiji u poslednjih godinu dana", naveo je on.

U stručnom žiriju festival naze se Đurđija Cvetić, Ružica Sokić i Milivoje Mlađenović.

Cena ulaznica ove godine iznosiće 500 dinara. Nije još definisano koliko će iznositi nagrada koja će pripasti pobedniku festivala, a koja je prošle godine bila 150 hiljada dinara, kaže direktor Centra za kulturu Aleksandar Lukić.

"Potrudiću se da to bude uvećano na 200.000 dinara", kaže Lukić.

Takodje, nije poznato koliko će se karata nalaziti u slobodnoj prodaji. Prošle godine je od 540 ulaznica koliki je kapacitet Velike sale Centra za kulturu, oko 180 je bilo podeljeno sponzorima svečanosti.

"Imao sam ideju da ove godine to bude 120 karata. To je, naravno, rastegljivo. Mogu se još pojaviti kompanije koje će dati novac", navodi Lukić.

Festival bi trebalo da košta izmedju 4,5 i 5 miliona dinara od čega je 2,8 miliona obezbedjeno iz lokalnog budžeta.

U okviru pratećeg programa u holu Centra za kulturu biće postavljena izložba "Savremena kostimografija na scenama Narodnog pozorišta".

Program 16. Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović":

2.4. Zvezdara teatar, „Život u tesnim cipelama", pisac i reditelj Dušan Kovačević
3.4. BDP tekst „Harold i Mod", autor teksta Kolin Higins, reditelj Milan Karadžić
4.4. JDP „Iz junačkog doba gradjanstva", pisac Karl Šternhajm, reditelj Iva Milošević
5.4. Narodno pozorište u Beogradu, „Heda Gabler" tekst Henrik Ibzen, reditelj Snežana Trišić
6.4. Pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović" Zaječar, „Karolina Nojber", pisac Nebojša Romčević, reditelj Miloš Jagodić
7.4. Atelje 212 „Pazarni dan", pisac Aleksandar Popović, red Egon Savin, igra se u čast pobednika Festivala

pon

04.04.

2011.

Big Bubble [neregistrovani] u 11:49

Harold i Mod

Konacno smo odgledali jednu dobru predstavu na svecanostima. Realistička bajka “Harold i Mod” ukazuje da, ako živite život pun stega, malogradjanskih normi, histerije, život bez emocija i komunikacije, zaboravljate na lepotu življenja, kao i vrednost prave ljubavi. Ljubav koja ne opterećuje godine. Najinteresantnije od svega bilo mi je da se malogradjanski Pozarevac sa svojim dobro znanim mentalitetom slatko smejao tokom ove predstave.

Odgovori
pon

04.04.

2011.

Glumac - amater [neregistrovani] u 11:34

Selekcija sve gora!

Zelim da istaknem da je odabir predstava selektora festivala Božidara Đurovića sve manje zanimljiv i sve losiji i da se uglavnom rukovodi stranackim, kumovskim i ko zna kojim kriterijumima, jer iz godine u godinu gledamo sve losije predstave. Covek je vec 4 godine selektor i red je da to neko drugi uradi, a ne da se stranacki uredjuje manifestacija vellikom Milivoju u cast. Nikad nisam cuo da je on neku predstavu rezirao ili da je ranije negde bio selektor festivala, a vec cetiri godine uredjuje sta ce da se gleda. Mogao bi i neko drugi da bude u stručnom žiriju, osim Đurđije Cvetić, Dokle vise ona? Vratite Cirilova, dok je covek jos u pokretu da imamo nesto valjano da pogledamo, jer se ovo svodi na 1-2 predstave, a ostalo je popunjavanje broja dana.

Odgovori

Ostavi komentar