Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

15. 03. 2011.

Autor: 1

Svetski dan prava potrošača

U Srbiji se danas obeležava Svetski dan prava potrošača koji su Ujedinjene Nacije ustanovile 1983. godine.

Predstavnici organizacija potrošača kažu da više od 80 odsto potrošaca u Srbiji ne zna svoja prava i ukazuju da još nisu doneta podzakonska akta za primenu Zakona o zaštiti potrošača koji je na snazi od 1. januara.

Novi zakon propisao je da potrošač ima 2 godine garancije na kupljeni proizvod, umesto godinu dana, kao do sada, kaže član Upravnog odbora Asocijacije potrošača Srbije Dragana Stojković.

"U prvih 6 meseci potrošač ne mora ništa da dokazuje o tome kako je nastao problem sa proizvodom. Reklamaciju će izvrsiti tako što će prilikom kupovine zatražiti potpunu informaciju o tome koji je servis određen, kakav je postupak reklamacije, da li postoji formular za pisanje reklamacije. U reklamaciji se obavezno navodi šta želite od tog proizvoda, povraćaj novca, zamenu proizvoda ili popravku. Trgovac je dužan da odgovori za 15 dana sa čime je saglasan. Najvažnije je da se zna da je trgovac u obavezi da vam vrati novac u prvih 6 meseci. Ukoliko trgovac ne odreaguje, zakon sada upućuje na Centar za zaštitu potrošaca koji dalje pritužbe usmerava na regionalna savetovališta kojih je nekoliko u Srbiji", navodi Stojković.

Ona ističe da u novom zakonu nije prihvaćen predlog  da u roku od 45 dana proizvod mora da bude popravljen.

"Stavljena je odrednica u primerenom roku. Šta to znači?  Trgovac sada nema obavezu za koliko dana mora da otkloni nedostatak. Ipak, trgovac će sada morati da vodi računa od koga kupuje robu jer se njemu lično obraćate kada reklamirate proizvod", navodi Stojković.

Novim Zakonom o zaštiti potrošaca organizacije potrošača dobile su veća prava i mogućnost da pokreću mere zabrane i da zastupaju interese potrošača, i da ukažu na nepoštenu poslovnu praksu.

uto

15.03.

2011.

proleter [neregistrovani] u 20:11

gladni bosi i goli

Kakvi potrosaci? Pa jel vi ne vidite da vise niko u ovom gradu nista ne kupuje (osim sto poneki vlastodrzac kupi neki stancic sa garazom kao na kredit)! Prodavnice se svakoga dana zatvaraju, lokali prazni narod praznih dzepova ! Gradska vrhuska se bavi amaterskim slikarstvom, sticanjem diploma, kobajagi studiranjem i masteriranjem, zaposljavanjem blizih i daljih rodjaka i prijatelja. Sve svoje probleme su resili za kratko vreme dok narod gladuje !

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije