Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

10. 02. 2016.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Pogled na II Svetski rat iz drugog ugla

U čast 70 godina od pobede nad fašizmom, Istorijski arhiv Požarevac je pripremio izložbu arhivskih dokumenata i fotografija, virtuelnu izložbu i monografiju, pod nazivom “Srbija i Požarevac u II Svetskom ratu, 1941-1944 – Okupaciona uprava, izbeglice i prosveta”. Izložba će biti otvorena u galeriji “Obojena svetlost” u petak 12. februara u 13 sati.

Izložba je nastala kao rezultat jednogodišnjeg istraživanja arhivske građe Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije, Arhiva Jugoslavije, Arhiva Srbije, Istorijskog arhiva Požarevac, Istorijskog arhiva Beograda i Programskog arhiva RTS. Iako je veliki broj radova u srpskoj istoriografiji posvećen Drugom svetskom ratu, malo je radova koji se jednovremeno bave ratnim dešavanjima u Srbiji i njihovim odrazom na jednu manju sredinu kao što je Braničevo i Požarevac.

Osnovnu strukturu izložbe čine tri celine: Srbija i Požarevački okrug pod nemačkom okupacijom 1941-1944. godine, Izbeglice i preseljenici u Srbiji i Požarevačkom okrugu 1941-1944, Požarevac i njegove škole u periodu nemačke okupacije 1941-1944.

Izložba je podeljena  hronološko-tematski na tri celine koje doprinose boljem razumevanju obrađenih tema. Ovako koncipirana izložba pruža dobru osnovu za dalje naučno sagledavanje istorije Drugog svetskog rata.  Autori nude nove poglede na Drugi svetski rat, jer su se bavili posebnim aspektima u periodu okupacije i koristili nove istorijske izvore – arhivsku građu Vojnog arhiva, Arhiva Jugoslavije, Arhiva Srbije, Istorijskog arhiva Požarevac, Istorijskog arhiva Beograda i Programskog arhiva RTS, što daje novu svetlost na zbivanja u Braničevu i Srbiji tokom Drugog svetskog rata.

Izložbu će otvoriti prof. dr Predrag Marković sa Instituta za savremenu istoriju u Beogradu. Požarevljani će moći da je pogledaju do 10. marta.

Nema komentara.

Ostavi komentar