Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

12. 02. 2016. Požarevac

Autor: M.Ljubisavljević Izvor: Boom93

Pogledajte kako je izgledao Požarevac u II svetskom ratu

Povodom obeležavanja 70 godina od pobede nad fašizmom otvorena je izložba fotografija i dokumenata koje priređuje Istorijski arhiv Požarevac. Izložba obuhvata period od tri ratne godine godine i naziva se "Srbija i Požarevac od 1941. do 1944. - okupaciona uprava, izbeglice i prosveta".

 

Otvaranje izložbe sa ovom tematikom predstavlja podsećanje na period kada životi ljudi jednog naroda nisu značili ništa. Prikupljanje građe o događajima koji su se zbivali tokom ratnih godina II svetskog rata u Požarevcu osvetljava tamnu stranu tog perioda. Namera je da novije generacije ne zaborave sa kakvim izazovima su se starije generacije suočavale tokom ratnih godina od 1941. do 1944. godine.

Izložba "Srbija i Požarevac od 1941. do 1944. - okupaciona uprava, izbeglice i prosveta" deo je projekta Istorijskog arhiva iz Požarevca. On obuhvata izložbu, monografiju, set arhivskih fotografija, razglednice i virtuelnu prezentaciju.

Projekat je idejno osmislila i sprovodi ga direktorka Istorijskog arhiva dr Jasmina Nikolić. Ona je bila zadužena i za otvaranje izložbe. Nikolićeva kaže da je narod ponosan na svoju borbu protiv fašizma, ali i na učvršćivnje anti-fašističkog osećanja u narodu. Izložba je podeljena na tri celine sa različitim temama i autorima.

Tri celine se između ostalog fokusiraju na obrazovanje, rad srednjih i osnovnih škola u ratu, potom na izbeglice, ali i na političke odnose fašističke Nemačke i sa Kraljevinom Jugoslavijom uoči rata i tokom rata.

Priložen materijal delo je grupe autora Istorijskog arhiva Požarevac, ali i Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije. U prikupljanju i dugogodišnjem istraživanju prikazane građe učestvovalo je više istorijskih arhiva širom Srbije.


 

 

Nema komentara.

Ostavi komentar