Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

30. 03. 2011.

Ispravnost namirnica

Prošle godine 1:3 su bile šanse da kupite pokvaren sir na pijacama u Požarevcu i Kostolcu. Na samo jednoj pijaci postoje rashladne vitrine. Još gore je što riba na tezgama i mleko u plastičnim flašama imaju svoje kupce. U inspekciji kažu da će se situacija popraviti od sredine godine kada počne puna primena novog Zakona o bezbednosti hrane uskladjenog sa standardima u EU.

Prodavac je izložio ribu u četiri gajbe i prodaje ih na zemlji. Starica ispred ulaza jedne pijace prodaje mleko u plastičnim bocama na kartonu. Bez problema rade već godinama.

Prodaja ribe van ribarnica i mleka na pijacama strogo je zabranjena, a kvalitet ovih proizvoda se ne kontroliše saznajemo u Vetrinarskom institutu u Požarevcu.

Ono što se već 5 godina ispituje jesu jaja, pileće meso, kajmak i sir. Saradnjom instituta i veterinarske inspekcije kvalitet namirnica je znatno poboljšan kaže načelnik instituta Ljubomir Stojiljković. To pokazuju i rezultati u poslednjem kvartalu prošle godine, za sve namirnice osim sira.

"Konrektno, kod sireva je pregledano 82 uzorka i od toga je 18,29 odsto bilo neispravno, znači neupotrebljivo za ljudsku ishranu. Inače, svi ovi drugi proizvodi bili su 100 odsto ispravni".

Bakterija Ešerihija koli je nešto što možete zaraditi ako jedete neispravan sir, kaže specijalista mikrobiologije Milica Lazić.

"Ona je nakčešće bakterija koja predstavlja faktor fekalnog zagađenja, gde je najverovatnije došlo do kontaminacije rukama proizvođača, priborima i alatima".

Najveci Problem sa sirevima je i dalje neuslovna prodaja, navodi načelnik inspekcije Boban Djurić.

"U Požarevcu imamo tri pijace, od kojih je jedna takva da su na njoj uslovi uglavnom prihvatljivi i gde imamo prodaju mlečnih proizvoda u rashladnim vitrinama. Međutim, problem je što se na druge dve pijace pojavljuju proizvođači koji prodaju namirnice ni u vitrinama ni u posebnim prostorijama".

Obavezu da obezbedi uslovnu prodaju imaju Komunalne službe koje upravljaju pijacama.

Pomoćnik direktora Saša Valjarević kaže da, recimo, rashladne vitrine u Kostolcu nisu  postavljene zbog malog broja prodavaca.

"Nije bilo mnogo prodavaca, da li jedan ili dva prodavca mlečnih proizvoda, te su oni dobili dve tezge na kojima su prodavali. U narednom periodu ćemo sagledati i tu situaciju u Kostolcu".

Đuric i Stojiljković kažu i da ce sa primenom novih pravilnika o bezbednosti hrane uskladjenih sa standardima EU mnogi zapitati da li će nastaviti sa prodajom. Stojiljković kaže da će prodavci sireva morati da se registruju, a Đurić da garant ispravnosti proizvoda više neće biti samo inspekcija.

"Zakon o bezbednosti hrane, između ostalog, definiše da je svaki subjekat u poslovanju hranom odgovoran za bezbednost svog proizvoda. Taj zakon je morao da bude usklađen sa evropskim regulativama. U međuvremenu je doneto nekoliko bitnih pravilnika koji definišu taj sistem bezbednosti hrane. Sa njihovom primenom se počinje 1.juna. To znači da nam je ostalo malo vremena da se prilagodimo".

"Biće da proizvođači koji izlažu na pijacama moraju imati registrovan objekat".

Da se nešto menja pre primene novih pravilnika, pokazao je nalog koji je inspekcija uputila Komunalnim službama svega nekoliko dana nakon razgovora koje smo vodili sa nadležnima. Komunalnim službama se nalaže da zabrane prodaju ili obezbede rashladne vitrine i zahtevaju od prodavaca odgovarajuću zaštitnu odeću i pribor.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije