Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

19. 11. 2016.

Izvor: smederevo .org.rs

"Parlament riba" - kako naučiti decu da sačuvaju vode

Međunarodni ekološki projekat „Parlament riba", koji se bavi zaštitom životne sredine i čiji je cilj sprečavanje zagađenja reka i mora, realizovaće se u Smederevu do kraja novembra. Grad Smederevo je jedini grad u Srbiji u kojem se sprovodi ovaj poznati internacionalni pozorišni ekološki projekat, finansiran od strane Savezne fondacije za životnu sredinu u Nemačkoj (Deutsche Bundesstiftung Umwelt DBU/ German Federal Environmental Foundation), pod pokroviteljstvom nemačkog Saveznog ministarstva za obrazovanje i nauku i ministarke za obrazovanje i istraživanje Johane Vank.

„Parlament riba" tokom svog putovanja Balkanom zaustavio se u Srbiji. U Smederevu je počeo međunarodni projekat iz oblasti ekologije trodnevnim edukativno-kreativnim i pozorišnim radionicama o očuvanju životne sredine, na kojima učestvuju učenici četvrtog razreda OŠ „Dr Jovan Cvijić".

Prema rečima realizatora projekta, Anke Vorlauf, referenta za obrazovanje organizacije EUCC-D, i Regule Štajner Tomić, umetničkog direktora pozorišnog udruženja „Kurtheater bitterfeld e.v. dessau-roßlau", radionice sa smederevskim učenicima protiču u odličnoj atmosferi. Cilj ovih radionica jeste da se deca regiona, koja su uključena u projekat upoznaju sa tematikom, prihvate nove sadržaje i stvore sopstveni pozitivni, emotivni pristup tematici. Kroz igru deca će naučiti da se telom i glasom izražavaju scenski, slikovito, plesno i muzikalno, da usvoje nova znanja o zagađenju vode i da razviju produbljenu svest o zagađenosti voda, kako bi i sami osetili potrebu da se ponašaju u skladu sa zahtevima očuvanja prirodne sredine.

Međunarodni ekološki pozorišni projekat „Parlament riba", koji realizuju EUCC - The Coastal Union Germany (EUCC-D)organizacija koja je deo međunarodno aktivne „Coastal & Marine Union"najveće nevladine organizacije u evropskom području obala, i „Kurtheater bitterfeld e.v. dessau-roßlau", pozorišno udruženje iz Nemačke, želi da motiviše ljude u Evropi da, delujući u svom sopstvenom životnom okruženju, ispune svoju građansku obavezu, tako što će se aktivno angažovati protiv progresivnog zagađenja vode.          

Partneri projekta u Gradu Smederevu su: lokalna samouprava, OŠ „Dr Jovan Cvijić" Smederevo, JKP „Zelenilo i groblja", Centar za kulturu Smederevo i pozorište „PATOS".

Nakon radionica i izložbe međunarodni ekološki projekat u Smederevu završava se 25. novembra, kada će biti organizovana povorka gradom i pozorišna predstava „Parlament riba".

Nema komentara.

Ostavi komentar