Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Novogodišnja rasveta - kako smo je nabavili i koliko nas košta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

14. 12. 2016.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Novogodišnja rasveta - kako smo je nabavili i koliko nas košta

(Dopunjeno izdanje - 15:53, 14.12.2016.) U Požarevcu se pojavila nova dekorativna novogodišnja rasveta. Uvidom u dokumentaciju javne nabavke saznali smo da je novu rasvetu Grad Požarevac preko Turističke organizacije platio nešto manje od 2,5 miliona dinara sa PDV-om.

 

Rasveta je nabavljena javnom nabavkom koju je 14.novembra raspisala Turistička organizacija Požarevca.  U ovoj nabavci je pored dekorativnih svetlećih lanaca, creva i reflektora, od ponuđača zahtevana i posebna dekoracija koja je ucrtana u konkursnu dokumentaciju, a za koju se ispostavilo da je unikatna, odnosno izrađena samo za Požarevac.

Reč je o svetlećim figurama koje su tokom vikenda postavljene u Tabačkoj čaršiji u sedam redova - kišobran, božićna čarapa, lilihip šećerni štap, bombona, Sneško Belić, mafin, kapa i asimetrična astera zvezda.

Zanimljivo je da su za sve ove oblike u dokumentaciji pojedinačno zahtevane strogo određene karakteristike u vizuelnom pogledu, po dimenzijama, težini i potrošnji.

Tako je svetleći Sneško Belić strogo morao da bude dimenzija 120x80 centimetara, težine 1,6 kilograma i da maksimalno troši 10 w.

 

Četiri dana od objavljivanja konkursne dokumentacije, jedan od potencijalnih ponuđača zahteva pojašnjenje i postavlja pitanja u vezi nepravilnosti koje su uočene u konkursnoj dokumentaciji. Potencijalni ponuđač postavlja pitnje zbog čega su za LED dekorativne motive navedene tačno određene karakteristike bez tolerancije i odstupanja.  Takođe, ista firma  konstatuje da naručilac od ponuđača ne zahteva tehničku specifikaciju, katalog ili brošuru, uzorke ponuđenih proizvoda, odgovarajuće važeće sertifikate, kao i garanciju proizvođača. Pored toga, zahteva se isporuka dobara 8 dana od dana zaključenja ugovora, što je, konstatuje, jako kratak rok da bi se zahtevana oprema proizvela ili uvezla.

Potencijalni ponuđač zaključuje da ove okolnosti direktno ukazuju na određeni tip proizvoda, a samim tim eliminiše ostale ponuđače, što nije u skladu sa članom 10 Zakona o javnim nabavkama.

 

Načelo obezbeđivanja konkurencije

 Član 10

Naručilac je dužan da u postupku javne nabavke omogući što je moguće veću konkurenciju.

Naručilac ne može da ograniči konkurenciju, a posebno ne može onemogućavati bilo kojeg ponuđača da učestvuje u postupku javne nabavke neopravdanom upotrebom pregovaračkog postupka, niti korišćenjem diskriminatorskih uslova, tehničkih specifikacija i kriterijuma.  

 

Pitanje potencijalnog ponuđača u postupku javne nabavke naručilac 21.novembra objavljuje u originalnom obliku kao skenirani PDF dokument i tako javnosti otkriva njegov identitet, odnosno da se radi o firmi MEP Inženjering iz Beograda, što nije u skladu sa članom 14, stavom 3 Zakona o javnim nabavkama.

 

Zaštita podataka

Član 14

 Naručilac je dužan da:

1) čuva kao poverljive sve podatke o ponuđačima sadržane u ponudi koje je kao takve, u skladu sa zakonom, ponuđač označio u ponudi;

2) odbije davanje informacije koja bi značila povredu poverljivosti podataka dobijenih u ponudi;

 3) čuva kao poslovnu tajnu imena, zainteresovanih lica, ponuđača i podnosilaca prijava, kao i podatke o podnetim ponudama, odnosno prijavama, do otvaranja ponuda, odnosno prijava.

Neće se smatrati poverljivim dokazi o ispunjenosti obaveznih uslova, cena i drugi podaci iz ponude koji su od značaja za primenu elemenata kriterijuma i rangiranje ponude. 

 

Istog dana, prosleđuje odgovor MEP Inženjeringu da će izvršiti dopunu konkursne dokumentacije u kojoj će navesti dozvoljena odstupanja i produžiti rok za podnošenje ponuda.

U pogledu nepostojanja zahteva za dostavljanje tehničke specifikacije, kataloga ili brošure, uzorka ponuđenih proizvoda, odgovarajućih važećih sertifikata o kvalitetu i bezbednosti, naručilac zaključuje da može ali i ne mora da zahteva dostavljanje svega navedenog.

U pogledu garancije, TO Grada Požarevca navodi da će dopuniti dokumentaciju i odrediti garantni rok.

Što se tiče isporuke proizvoda, navodi se da je naručilac odredio rok u skladu sa svojim potrebama imajući u vidu pre svega datum nastupanja novogodišnjih praznika.

I ovaj odgovor je objavljen u obliku skeniranog odgovora u PDF formatu gde se vidi naziv potencijalnog ponuđača.

 

U izmenjenoj dokumentaciji određuju se dozvoljena odstupanja u dimenzijama, težini i maksimalnoj potrošnji od 5 odsto, a rok za podnošenje ponuda se produžava za šest dana, do 29.novembra.

Takođe, određuje se garantni rok od minimalno 2 godine.

 

Turistička organizacija Grada Požarevca 1.decembra donosi odluku o dodeli ugovora jedinom ponuđaču, “Fluoelektro” iz Niša koji je ponudio 2.075.736,88 dinara bez PDV-a, odnosno za 7.600 dinara nižu cenu od procenjene (2.088.333 dinara bez PDV-a).

Ugovor nije objavljen kako na sajtu Turističke organizacije, tako ni na sajtu Uprave za javne nabavke.

 

 

Nakon postavljanja nove rasvete sa svetlećim motivima u Tabačkoj čaršiji, savetnica gradonačelnika Baneta Spasovića, Svetlana Milutinović pohvalila se na društvenim mrežama da je dizajnirala pomenute ukrase, ali je navela i imena osoba koje su učestvovale u izradi i nabavci. Tako se predstavnik firme Fleš elektronik iz Užica javno pohvalio da je unikatna novogodišnja rasveta u Požarevcu zapravo izrađena u njegovoj firmi.

 

Uvidom u dostupne kataloge preduzeća Fluoelektro, jasno je da pomenuti motivi nisu u komercijalnoj kataloškoj ponudi.

Nejasno je da li je Požarevcu bilo nužno da nabavlja unikatnu rasvetu koja uz klasične svetleće lance i creva košta skoro 2,5 miliona dinara ili 117 minimalnih mesečnih neto zarada, kao i da li bi prošli povoljnije da smo naručivali kataloške artikle koji su u ponudi domaćih dobavljača?

Milutinović je u izjavi jednom lokalnom mediju rekla kako ukrasi nad Tabačkom čaršijom jesu urađeni po njenom crtežu i dizajnu, da ih je izrađivala jedna radionica u Srbiji i da, kako ona tvrdi, koštaju 15 puta manje od ukrasa koji su iz uvoza.

Ukoliko je zaista postojala opravdana potreba za jedinstvenom rasvetom, bez ulaženja u estetsku vrednost postavljene dekoracije, postavlja se pitanje da li bi možda bilo bolje da smo birali između više umetničkih ideja, umesto što smo platili dekoraciju koju je osmislila upravo savetnica gradonačelnika Požarevca.

Pitanje je i da li je i u kojoj meri načinom na koji je sprovedena pomenuta javna nabavka sprečeno učešće većeg broja ponuđača (princip konkurentnosti), budući  da se i nakon određenih promena u konkursnoj dokumentaciji javila samo jedna firma.

Konačno, tu je i pitanje kako je moguće da je naručilac unapred do detalja znao sve tehničke karakteristike ukrasnih motiva koji su, kako se u ovom slučaju ispostavilo – unikatni.

 

Povodom javne nabavke za kupovinu novogodišnje rasvete oglasila se savetnica gradonačelnika Požarevca, Svetlana Milutinović. Ona nam je rekla da vest o nabavci koju je Boom 93 ranije objavio aludira da je nešto bilo namešteno, što apsolutno nije tačno. Milutinović  kaže da je pre raspisivanja tendera stupila u kontakt sa 9 firmi koje prodaju novogodišnju rasvetu u Srbiji i da se raspitivala o cenama i mogućnostima izrade rasvete po nacrtima. Kazala je da do okončanja javne nabavke nije mogla da zna ko će da se javi i ko će da dobije posao. Takođe, rekla je i da je niška firma koja je kao jedini ponuđač dobila nabavku bila neuporedivo jeftinija od svih ostalih koje je kontaktirala prilikom ispitivanja tržišta.

sre

14.12.

2016.

Пожаревљанин [neregistrovani] u 15:19

ццццццц

У односу на предходне године декорација је много боља.Само се плашим да су школе и вртићи послужили као маска да се неко опари.Срамота је да се деца тако искористе.Нека градоначелник испита ово и нека се огласи да каже шта је овде истина.Волео би да су најбоље намере и да град почиње да мисли и о свим грађанима а не само о члановима,пријатељима,рођацима и ,,заслужним" грађанима.Ако се докаже да је узјашио Мурта,април је близу и нека гласачи пресуде.

Odgovori
sre

14.12.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 14:02

Sirovine

To nam jasno govori šta se zapravo dešava.Građani,prilika je da smenimo gradonačelnika i bulumentu.Hvala Radio Bumu što uvek i u svakom trenutku proprati nerad i bezobrazluk i bahatost pojedinih ljudi koji su glasovima požatevljana zauzeli fotelje u načelstvu.

Odgovori
sre

14.12.

2016.

anonymous 2 [neregistrovani] u 13:50

Re: Borac

Kaži ime i prezime pa da popiješ tužbu i prođeš kao Nataša Kandić!!!Izvini nisam taj level da razumem tu urbanu reč BOT!!!A dokazaću ti da nisam visoki funkcioner stranke,već građanin koji ima pravo da iskaže svoje mišljenje da mu se nešto sviđa!TO SE ZOVE DEMOKRATIJA!!!A tebi ako se ne sviđa moje mišljenje kiti kući jelku sa sve Davorkom onakvu kakva je bila do sada u centru,pa posle objavljuj na youtube-u da te ismejava cela Srbija!I nije žena u pitanju,a Vas ne razumem kako to delite stilove pisanja?Da nije kako reče,neki Davorkin BOT! ovo napisao?Ili da niste član neke nevladine organizacije...čekaj jel mi to pričamo o Davorki premiji koja je u skupštinu ušla kao nacionalna manjina samo da bi zauzela fotelju?!

Odgovori
sre

14.12.

2016.

Borac [neregistrovani] u 13:30

Re: Prelepo i unikatno

Siroti botovi...ustvari ovo nije bot, vec visoki funkcioner lopovske stranke na vlasti, koji ima zadatak da prati objave na Boom-u i da pise ovako glupe komentare. Posto je zenski stil pisanja, moram Vam reci gospodjo da je i Davorka za vas bila premija, a takodje da Vas pitam od kog datuma ste vi odgovorni za politiku koju sprovodite, pod uslovom da kao floskulu ne dobijem odgovor:"to su oni pre nas skrivili..."

Odgovori
sre

14.12.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 13:24

Re: clan veca

"Clanu veca" potpisi se ko si, pa da se i tebi okacimo

Odgovori
sre

14.12.

2016.

Pedja [neregistrovani] u 13:15

android

TRANSPARENTO NEMA STA ! HAHAHAHAHAHA...ZIVELA NAPREDNA SRBIJA

Odgovori
sre

14.12.

2016.

Dragan [neregistrovani] u 13:07

Lepo receno

Ovo je bas lepo receno "Ukoliko je zaista postojala opravdana potreba za jedinstvenom rasvetom, bez ulaženja u estetsku vrednost postavljene dekoracije, postavlja se pitanje da li bi možda bilo bolje da smo birali između više umetničkih ideja, umesto što smo platili dekoraciju koju je osmislila upravo savetnica gradonačelnika Požarevca?"...

Odgovori
sre

14.12.

2016.

Dragan [neregistrovani] u 13:03

Svaka cast!

Bravo Urose i Bumovci, jer ovo se zove istrazivacko novinarstvo. Lazni borci protiv korupcije sprovode tendere da se podmiri ekipa okolo. I što je najgore, nije ovo jedini slučaj. Lepo je da se okiti grad i da se deca raduju, dobro je da bude malo drugacije nego u drugim gradovima, ali dajte ljudi batalite ove fazone. Savetnica gradonacelnika da dizajnira, pa da firma odradi, pa da se podeli lova? Malo li je 20 hiljada evrica?

Odgovori
sre

14.12.

2016.

clan veca [neregistrovani] u 12:38

Re:

Mica je odredjivao kako ce da nam bude kicen grad to svi znaju i naredjivao kako sta i gde kao sto sada to radi bane sta ste se okacili vise na nju dojadili ste i bogu i narodu

Odgovori
sre

14.12.

2016.

Lola [neregistrovani] u 12:33

Sad je sve jasno

Način na koji je sprovedena pomenuta javna nabavka i da se nakon određenih promena u konkursnoj dokumentaciji javila samo jedna firma je vrlo zanimljiv, ali da cujemo sta o ovome kaze veliki borac protiv korupcije Bane Spasovic?

Odgovori
sre

14.12.

2016.

serif u najavi [neregistrovani] u 12:29

Policijooooo

Posle ovog teksta PU Pozarevac mora da reaguje i svi znamo da je namestena javna nabavka i da je TOGP iz sopstvenih redstava dodao jos 1,7 miliona dinara sto se vidi u dokumentaciji. Nadam se da ce serif Bane da ispita malo sve ovo a ne samo da se busa u grudi dok ljudi oko njega kradu

Odgovori
sre

14.12.

2016.

anonymous 2 [neregistrovani] u 12:13

Prelepo i unikatno!

Sve pohvale...ovo je stvarno nesvakidašnje za naš grad! Eventualni propusti u nabavci ispravljeni,svaka čast!Dobro je da nije Davorka više u igri inače bi opet bili u čuvenoj emisiji,znate već kojoj?!Ima sposobnih ljudi u ovom gradu koji pokušavaju da osveže duh u našem gradu...previše je bio zapušten unazad nekoliko godina da bi se sve brzo rešilo. Mislim da jedino ljudi sa lošom namerom mogu da kažu da kićenje grada prošle i ove godine nije na mnogo većem nivou u odnosu na prethodne godine!Još jednom hvala što ste doneli radost mojoj i drugoj deci ovoga grada ovih dana!

Odgovori
sre

14.12.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 12:12

posao za Baneta

E pa Bane ako posle ovog clanka na napises krivicnu prijavu onda si lazni tuzilac.

Odgovori
sre

14.12.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 12:09

Bane šaner

Bravo Urose!!! Sad sve ovo prosledi u Specijalno tuzilastvo, Vucicu na sto, pa neka gleda koliko je "posten" nas Bane-borac protiv korupcije. A što je najgore, nije ovo jedini slučaj...

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije