Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Grejanje u sopstvenoj režiji, problemi i pucanje cevi u Beogradskoj
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

09. 01. 2017. Požarevac

Autor: M.Ljubisavljević Izvor: Boom93

Grejanje u sopstvenoj režiji, problemi i pucanje cevi u Beogradskoj

Danas se dogodila i četvrta havarija ove sezone na toplovodnoj mreži u Beogradskoj ulici. Grejanja nema do 17 časova. Uzroka za brojne probleme u poslednje vreme ima više.

Sistem u Beogradskoj ulici rađen je devedesetih godina, kaže Mirko Aranđelović, pomoćnik direktora u "Toplifikaciji". Jedan od uzroka oštećenja na cevima je izolaciona pena.

"Tu gde strada cev, izolacija je izvedena poliuretanskom penom, koja nije agresivna dok ne dođe u kontakt s vodom. Kada dođe u kontakt s vodom ona postaje agresivna u smislu razaranja metalnih cevi." kaže Aranđelović i dodaje da kada voda izađe na bilo kojoj cevi ili spojnici, ceo taj deo cevovoda biva ugrožen.

Cevi su kupovane od "Toplifikacije", ali je procedura "Toplifikacije" građanima bila spora, pa je grejanje uvođeno u sopstvenoj režiji, a ljudi su se organizovali uz nadzor. Neko je negde očito zakazao, čim se problemi ovako često javljaju na istoj grani.

U Beogradskoj i još nekim lokacijama, iznad cevi su sagrađene garaže, šupe i drugi pomoćni objekti, što povećava opasnost od havarije, a otežava popravku. Osim Beogradske, slično su urađene i Novosadska i 6. Ličke divizije. U Novosadskoj je u međuvremenu promenjena podstanica.

"Ovo je četvrto pucanje u Beogradskoj poslednjih meseci. Simptomatično je i što je to primarna mreža, cevovod koji je opterećen najvišim temperaturama, ono što mi iz Kostolca trenutno dobijamo, 117, 118 stepeni Celzijusa. Ako je trulež uzela maha, tu je onda rezultat tanja cev, koja je u tim termičkim dilatacijama toliko napregnuta, da jednostavno ne može da izdrži", kaže Aranđelović.

Kada voda iscuri, nikada se ne može sa sigurnošću utvrditi dokle je voda stigla i dokle postoji mogućnost da razori cevi. Čitava lokacija trebalo bi da se promeni da se neprilike poput današnje ne bi ponavljale. S jedne strane, to je skupo, a nije ni u planu. Koštalo bi minimum 40, 50 miliona dinara.

Kada je reč o Burjanu, Radnoj mali i Boškovoj, radova na proširenju mreže trenutno nema zbog niskih temperatura. Radi se samo na hitnim intervencijama poput ove u Beogradskoj, zbog koje će bez grejanja taj deo grada biti do 17 sati. Bez grejanja je i deo Dalmatinske i Đurđa Brankovića. Od pojedinih stanara Beogradske saznajemo da je grejanje već pušteno u ovoj ulici.

Ako bude uslova, biće i intervencija na još nekim mestima. U tom slučaju će bez grejanja biti i delovi ulica Sime Simića, Zelengorske, Čede Vasovića, 7. jula, ali i škole- Požarevačka gimnazija i OŠ Kralj Aleksandar I. Napominjemo da škole još uvek ne rade zbog raspusta i gripa.

sre

11.01.

2017.

NENAD [neregistrovani] u 09:06

Re:

ZILE CEVI PUCAJU SAMO ZIMI KAD RADI GREJANJE. LETI SE MOZE VIDETI SAMO OZBILJAN KVAR A NE OVE RUPICE KOJE PRAVE PROBLEME.

Odgovori
pon

09.01.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 16:01

PRODAJA

pod hitno treba prodati toplifikaciju,javasluk nevidjeni

Odgovori
pon

09.01.

2017.

Zika Zeneva [neregistrovani] u 13:18

Dokle...

Nesposobnost radnika i rukovodstva, cekate zimu da resavate probleme! Problemi se resavaju leti i tu nema ALI, samo organizacija!

Odgovori

Ostavi komentar