Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

10. 01. 2017. Požarevac

Autor: M.Ljubisavljević Izvor: Boom93

Još uvek ima izgleda za HELP

Požarevljani su dve godine unazad dobijali priliku da se samozaposle uz pomoć nemačke organizacije HELP, koja je donirala sredstva za kupovinu opreme za rad. Interesovanje građana je u međuvremeno poraslo, a produžetka saradnje sa HELP-om, za sada još uvek nema.

Decembra 2015. godine već su održavane prve informativne radionice na kojima je Požarevljanima objašnjavano kako da apliciraju i dođu do grantova od 1.500, 2.400 i 3.600 evra za nabavku opreme za rad. Krajem 2015. otvoren je drugi krug dodele grantova, a istih radionica za sada još nema u trećem krugu.

Član Gradskog veća zadužen za nevladin sektor Dejan Krstić objašnjava da je HELP još uvek u razgovorima sa svojim donatorima. U prethodnim ciklusima donator je bila švedska agencija SIDA. Zbog toga još uvek nije ništa precizno utvrđeno, pa ni to da li će ponovo i kada Požarevljani opet dobiti priliku za samozapošljavanje preko nemačke organizacije.

U protekle dve godine dodeljivani su grantovi, a sada se planiraju novi projekti. Postoji mogućnost da oni ne uključuju samo pojedince, već i firme. Krstić kaže da je rano govoriti o čemu je tačno reč, pre nego se nosilac projekta i donator dogovore, ali dodaje da bi više informacija trebalo da bude dostupno u narednih mesec, mesec i po dana.

Za projekte HELP-a zainteresovano je, osim Požarevca, mnogo lokalnih samouprava, podseća Krstić. Na osnovu rezultata u protekle dve godine građani Požarevca imaju razloga za optimizam da će nastaviti saradnju sa HELP-om. Direktor kancelarije HELP za Srbiju Klaus Mok, na sastanku pre dva meseca pozitivno je ocenio realizaciju projekta ovde.

Informativne kampanje, prijavljivanje, pregled i kontrola aplikacionih lista, opet bi bili u nadležnosti nemačke NVO. Grad ne finansira, grad ni ne odlučuje o tome kome idu grantovi, jasan je član Gradskog veća Požarevca.

Još jedan krug saradnje i novi aneks ugovora sa HELP-om, Požarevljanima bi svakako odgovarao. Još uvek postoje izgledi da se to desi, a ako se priča od prethodne dve godine ponovi, svi zainteresovani građani će svakako biti obavešteni i pozvani da apliciraju dobrom idejom, zaključuje Dejan Krstić.

Nema komentara.

Ostavi komentar