Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

12. 01. 2017. Požarevac

Autor: M.Ljubisavljević Izvor: Boom93

"Parkirali" Micubiši i doneli fudbal na Stari korzo

Umetnička postavka "Beč fristajl (Беч freestyle)" otvara se večeras u Galeriji savremene umetnosti na Starom korzou. Postavka je delo dva mlada umetnika, jednog srpskog u jednog austrijskog.

Kolektiv "Koko kasali" čine Miloš Stević i Johanes Lakinger od 2011. godine. Stević kaže da je jedna od osnovnih ideja kojom se vode kada stvaraju jeste-pokušaj. Umetnik ovu ideju objašnjava kao pokušaj da se uradi nešto novo. Na taj način, smatra on, izlazi se iz sigurnosti i razbija se koncept.

"Sloboda je svakako jedna od komponenti radova. Sloboda se sudari s tim nečim što postaje predmet rada i u tom sudaru se menja uspostavljeni okvir, adaptacija i apstrakcija toga što vidimo." kaže Stević.

Bave se apstrakcijom i stvaraju shodno trenutnoj inspiraciji, a različitih su pristupa umetničkog stvaranja. Stević to naziva "sudarom ideja" iz kojih na kraju proističe nešto drugačije i novo. Izložba je naziv dobila u pokušaju da se dešavanja u Beču prikažu kod nas, budući da obojica studiraju umetnost u prestonici Austrije.

"Fristajl je zato što se dešava da napravimo radove 10, 20 dana pre izložbe, a onda proberemo i samo 'istrčimo' sa tom postavkom. Stvara se u trenutku, a ponekad se, kao kod Micubiši crteža, crta po sećanju. Hteli smo na primer da nacrtamo logo Micubišija, ali da pokušamo da to uradimo iz glave. Kad se to spoji sa vašim umetničkim senzibilitetom, nastane jedan rad." kaže Stević.

Radovi ne smeju da budu banalni, već moraju da imaju i dozu ozbiljnosti ali i dozu zabave, napominje on. Lakinger i Stević su se bavili andergraund scenom, poput instalacija na otvorenom, a prošle godine bilo je desetak izložbi.

Jedan deo instalacije u gradskoj Galeriji savremene umetnosti na Starom korzou biće čak i fudbalska lopta sa dva golića. Inspiracija za nju je došla delom iz slušanja brazilske muzike.

Nesvakidašnja umetnička izložba "Beč fristajl" otvara se od 19 sati, a ulaz je slobodan.

ned

19.11.

2017.

milos [neregistrovani] u 13:56

Re: nemas

ti pojma g. balkanac

Odgovori
ned

19.11.

2017.

milos [neregistrovani] u 13:55

balkan

g.balkanac nemas ti pojma

Odgovori
pet

13.01.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 07:20

balkanac

A jeste ova evropska kultura napredovala...ovo su ozbiljna umetnicka dela, nisam siguran da cemo ih mi razumeti. Za februar najavite promociju knjige Jelene Karleuse i sabrana umetnicka dela Mace diskrecije. pozdrav kulturni svete

Odgovori

Ostavi komentar