Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Predsednica Skupštine obišla Kazneno-popravni zavod za žene
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

11. 04. 2011.

Autor: 2

Predsednica Skupštine obišla Kazneno-popravni zavod za žene

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović posetila je Kazneno-popravni zavod za žene u Požarevcu i tom prilikom izjavila da je to organizovana institucija u kojoj postoje uslovi da se kazne ili sankcije realizuju na kvalitetan način.

Đukić-Dejanović je nakon jednočasovnog obilaska Zavoda, tokom kojeg je razgovarala sa nekoliko osuđenica, rekla da je nedostatak kadrova jedan od razloga zbog čega rezultati nisu još bolji.

"Jedan od utisaka koje sam stekla jeste da kada donosimo zakone moramo misliti na one koji ih realizuju, uključujući i zatvorenice ovog Zavoda i mislim da pravog uvida u zakonodavnu aktivnost bez nadzora i razgovora, u ovom slučaju sa osuđenicama, nema" naglasila je Đukić-Dejanović.

Ona je navela da su joj osuđenice ispričale svoje životne priče iz kojih je zaključila da one vide perspektivu posle izlaska iz Zavoda.

Osuđenice su predsednici parlamenti pohvalile higijenu u Zavodu, a žalile se, kako je Đukić-Dejanović rekla, na česte krađe među samim zatvorenicama.

Domaćin delegacije, u kojoj su pored Đukić-Dejanović bili državna sekretarka Ministarstva rada i socijalne politke Snežana Lakićević i stalni koordinator UN za Srbiju Viljam Infante, bili su direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović i upravnica Zavoda Anka Gogić-Mitić.

Obradović je tom prilikom rekao da je poseta predsednice parlamenta značajna za rad te Uprave, posebno u periodu kada se uvode alternativne sankcije, ali i za poboljšanje statusa zaposlenih i osuđenica.

Gogić-Mitić je predočila da u Zavodu trenutno boravi 226 osuđenica, da najstarija ima više od 75 godina, a najmlađa 18, dok je najveća kazna koju treba da odsluži jedna osuđenica 15 godina.

"Naša misija je da bezbedno i zakonito izvršavamo kazne posebno uz uvažavanje ženskih ljudskih prava" navela je ona i dodala da je urađeno dosta na renoviranju smeštajnog prostora, kao i poboljšanju zdravstvene zaštite osuđenica.

Gogić-Mitić je navela da je u tom Zavodu obavljeno oko 9.500 raznih zdravstvenih usluga, a da je nedavno prvi put obavljen i mamografski pregled.

pon

11.04.

2011.

Gargamel [neregistrovani] u 17:12

Molba

Ako je ikako moguce ovaj zatvor da izmestimo iz grada u Zabelu. Mnogo je ruzno da nam u centru grada bude zatvor.

Odgovori

Ostavi komentar