Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

14. 02. 2017. Požarevac

Autor: S. Lisac Izvor: Boom93

Za učenike praktična nastava u preduzećima

Učenici u pojedinim srednjim školama na području grada Požarevca ući će u novi sistem zakona o dualnom obrazovanju, deo nastave obavljaće u kompanijama i preduzećima, a nakon završenog školovanja, imaće veću mogućnost zaposlenja.

Plan upisa učenika po školama ovog puta biće nešto drugačiji u odnosu na prethodne. Sada se u formiranje smerova u pojedinim srednjim školama uključuju regionalna privredna komora Požarevac, Nacionalna služba za zapošljavanje i lokalna sanouprava. Radi se o novom modelu obrazovanja koji predstavlja kombinaciju teorije i prakse.

Nastavni planovi i obrazovanje prilagođavaju se zahtevima privrede, u preduzećima se učenici u privredi stručno obrazuju, a kasnije, nakon završene srednje škole, postojaće veća mogućnost  zaposlenja.

Ovakav način obrazovanja biće postavljen samo u onim školama u kojima postoji najveće interesovanje i koji su istovremeno najpotrebniji privredi.

Načelnik školske uprave u Požarevcu, Veliša Joksimović rekao je da na području Grada Požarevca za saradnju sa školama, zainteresovano  oko 15 kompanija. Prema potrebama tržišta rada i privrede uglavnom vlada interesovanje za trogodišnje zanatske smerove.

Za uključivanje u dualno obrazovanje, zainteresovane su srednja tehnička, politehnička, ekonomska i poljoprivredna škola.

Joksimović je rekao da se još uvek ne zna tačan broj učenika i koji će obrazovni profili biti uključeni u dualno obrazovanje. To će se znati krajem marta, za kada je predviđen  završetak predloga plana upisa učenika.

Uvođenjem dualnog obrazovanja mladi će osim formalnog obrazovanja imati i funkcionalno obrazovanje, koje će im pružati kompanije zainteresovane za ovakav sistem obrazovanja.

 “Kompanije će im pružiti kvalitetno obrazovanje u saradnji sa školama, a kasnije će ih zapošljavati“, rekla  je Gabrijela Grujić, savetnica ministra prosvete za dualno obrazovanje. Ona je na sastanku sa direktorima srednjih škola, predstavnicima kompanija Braničevskog i Podunavskog okruga, regionalnom privredom komorom Požarevac i predstavnicima lokalne samouprave razgovarala o mogućnostima i potrebama dualnog obrazovanja u srednjim školama Braničevskog i Podunavskog okruga.

 Usvajanje zakona o dualnom obrazovanju planira se krajem juna, a njegova primena počeće od nove školske 2017/18. god.

 

 

ned

19.02.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 19:09

vuciceva strategija

Covek koji ceo zivot nikad nista konkretno nije radio sada propagira obrazovanje uz rad.

Odgovori
pet

17.02.

2017.

anonymous f [neregistrovani] u 07:10

Još jedan koarak a onda ambis

Sa ovom ekipom nema neizvesnosti propast je sigurna

Odgovori
sre

15.02.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 09:46

nema mesta za decu nigde od vase stranacke dece

gospodo politkanti, prvo koje kompanije? Gde ce deca da uce kad nemamo ni jednu fabriku sem Bambija (koju mozemo nazvati kompanijom) a drugo za ta javna preduzeca koja ce "kasnije zaposljavati" tu decu, pa recimo da bi to moglo da niste zaposlili svaku susu, familiju, svastike, svalerke u tim "kompanijama" i da ima neko slobodno mesto pored 30%izmisljenih radnih mesta u svakom javnom preduzecu.

Odgovori
sre

15.02.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 08:30

ljubi ih majka

Samo im jos to treba. I ovako i onako ih izbacuju sa prakse jer su nekulturni,prave djubre i ne ispustaju mobilni iz ruku.

Odgovori
uto

14.02.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 16:09

gde

u aviv park,seceranu ili kod kineza

Odgovori
uto

14.02.

2017.

anonymous1 [neregistrovani] u 14:49

Samo jako

Nije lako biti napredan.
Prohodaš u petoj a progovoriš u desetoj godini

Odgovori
uto

14.02.

2017.

Иван Драгутиновић [neregistrovani] u 14:47

Већ виђено, па укинуто, враћа се ...

Поштовани учесници овог скупа, види се да сте сви имали само формално образовање, без функционалног. јер да сте само мало функционалнији, не би сте млатили празну сламу око дуалног образовања, које неће никада дати резултате. Питате се, ко сам ја да процењујем? Ја сам професор са 39 година радног искуства у настави, и знам да су моја Техничка и Политехничка школа из Костолца и Пожаревца слале ученике на тзв праксу, а да су их из фирми избацивали на улицу, чим им поделе топли оброк. Значи деца су ишла на праксу у државним и друштвеним фирмама. а сада ће приватници да их науче. Чему ? Да ли има занимање за хохштаплерај ?

Odgovori

Ostavi komentar