Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

15. 02. 2017. Požarevac

Autor: M.Ljubisavljević Izvor: Boom93

U svečanim salonima i parku proslavljen Dan državnosti

Numerom "Vostani Serbije" ženskog hora "Barili" počela je ceremonija obeležavanja Dana državnosti u svečanim salonima požarevačke zgrade Načelstva. Položeni i venci kod spomenika knezu Milošu Obrenoviću.

Današnji dan, 15. februar istorijski je značajan zbog Sretenjskog ustava, ali i zbog podizanja Prvog srpskog ustanka. Gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović kaže da je jedinstvo naroda osobeno za oba ova događaja.

"Sretenjski ustav iz 1835. godine i podizanje Prvog srpskog ustanka 1804. godine važni su datumi u našoj istoriji koji nas podsećaju na tadašnju želju za slobodom srpskog naroda ali i njegovu nameru da Srbija postane uređena država u kojoj se poštuju zakoni i sluša glas naroda. Upravo ti motivi, objedinjeni, čine smisao odabira baš 15. februara za Dan državnosti Srbije" rekao je Spasović.

Srbija je u 19. veku još uvek bila potčinjena turskoj viševekovnoj vladavini, a Karađorđev ustanak i Sretenjski ustav su važni koraci u uspostavljanju države koja će čitav vek kasnije konačno postati samostalna. Ustav nisu priznale Austrija, Turska, Rusija, pa ni sam Miloš Obrenović.

Tvorac Sretenjskog ustava je Dimitrije Davidović, a sam dokument je reakcija na Miloševo apsolutističko upravljanje. Ustav je potrajao svega dve nedelje, ali ostao kao istorijsko svedočanstvo o borbi naroda za ograničenje samovolje vlasti.

Direktor Narodnog muzeja u Požarevcu dr Gordan Bojković podseća da su Srbi 1804. godine u borbi na sve ili ništa pokazali svoju želju da sami odlučuju o svojoj budućnosti. Uspeh je, kaže Bojković, donosio mnogo, a poraz odnosio sve.

"Upravo ti napori, upravo konačnost njihovog ishoda, podižu svest o vrednosti svakog pojedinca i zajednice, podižu svest o zajedničkoj budućnosti, sudbini i omogućavaju da naporom svih jedna zajednica definiše sebe i iskaže svoju volju. I od tada se u Srbiji raspravlja kako će se na najbolji mogući način vrednosti svakog čoveka i zajednice pretočiti u pravila po kojima se može živeti život dostojan čoveka" kazao je Bojković.

Grad Požarevac, opština Kostolac, predstavnici nekoliko udruženja potomaka ratnika i članovi vladajućih stranaka položili su vence kod spomenika knezu Milošu u grradskom parku. Ženski hor "Barili" posetioce je na kraju protokola ispratio pesmom "Ovo je Srbija".

pet

17.02.

2017.

anonymous JS [neregistrovani] u 07:08

JS u SNS

Ovi Veljini su samo za svečanosti i pogrebe

Odgovori
sre

15.02.

2017.

Rade [neregistrovani] u 14:59

...

Srdjaneeee.... opet ti?

Odgovori

Ostavi komentar