Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

15. 02. 2017. Požarevac

Autor: M.Ljubisavljević Izvor: Boom93

Baloni i prilozi za decu obolelu od raka

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) dvočasovnim programom je obeležilo 15. februar, Svetski dan dece obolele od raka. Na Starom korzou su prikupljani prilozi i puštani baloni, a svoja iskustva u borbi protiv opake bolesti ukratko nam je prepričala jedna majka.

Roditelji koji se priključe NURDOR-u mogu da računaju na različite vidove podrške u borbi protiv raka kod dece, borbi koja postaje zajednička.

"Mi smo preko interneta pronašli broj, stupili u kontakt sa volonterima. Krenuli smo onda od kampa u Ivanjici, hotel Anemija, rehabilitacioni centar. Bili smo tamo sa njima i odatle je sve i krenulo" počinje svoju priču Vesna Ilić iz Kostolca, čije se dete od 2010. godine borilo sa rakom nekoliko godina.

Ilić kaže da ne može da bude toliko aktivna kao član NURDOR-a jer je ovde, ali uvek kada se organizuju akcije ili susreti, priključuje se kao podrška onima čija se deca danas suočavaju sa teškom bolešću.

"Imamo tamo psihologa, Nebojšu, sa kojim se čujemo, dete je isto bilo u Rusiji preko NURDOR-a, imali su organizovane igrice bez granica za decu. U Italiji je bio na kampu koji je organizovao NURDOR, na tri kampa do sada." nastavlja Vesna.

"Lečenje je trajalo oko godinu dana i dve godine je posle toga trajala terapija citostaticima, morao je terapiju održavanja da pije, a sad je u remisiji."

Rak je veoma opasna bolest, lekari kažu da čak i osobe u potpunoj remisiji, nemaju stoprocentni komfor i sigurnost da se bolest neće vratiti. Borba je utoliko teža kako za decu, tako i za roditelje. Najčešća vrsta raka kod dece je leukemija, a rak kod dece bolje reaguje na terapiju.

"Mnogo su mi pomogli, ta razmena iskustava sa roditeljima koji su već prebrodili to i pomogli su mi u tome da znam šta me čeka i u kom ciklusu terapije, tačno da znam kako će ona teći" istakla je Kostolčanka.

Nacionalno udruženje roditelja je na Starom korzou danas od 12 do 14 časova imao štand na početku Starog korzoa. Dve plastične kutije za priloge su popunjene, a donatori su dobijali balone sa natpisom "I ja se borim", liciderska srca i druge rekvizite sa logom NURDOR. Humanitarna akcija je organizovana na ulicama, trgovima i šetalištima 40 gradova i opština u Srbiji.

Novac se prikuplja za izgradnju odeljenja dečje klinike u Nišu, a za istu namenu ide i novac od humanitarnog SMS-a poslatog na broj 1150.

NURDOR je prethodno pozvao i vlasnike lokalnih ugostiteljskih objekata odazovu humanitarnoj akciji, i da kafu naplaćuju SMS-om na spomenuti broj.

Više od 70 odsto novca za prvu fazu izgradnje dečjeg hemato-onkološkog odeljenja na Klinici za dečje interne bolesti u Nišu, su donacije građana. Prva faza je koštala 25 miliona dinara. Kampanji izgradnje se priključio i portal "Halo oglasi" putem koga se novac takođe može donirati. 

Srpsko udruženje roditelja dece obolele od raka aktivno postoji 14 godina unazad. Sarađuju sa AGEOP Ricerca (Associazione Genitori Ematologia Oncologia Pediatrica) iz Bolonje u Italiji, odakle često stiže stručna pomoć za rad NURDOR-a u Srbiji.

Nema komentara.

Ostavi komentar