Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

17. 02. 2017. Kostolac

Izvor: EPS Energija

Šansa za mlade i vredne

Posao inženjera zahteva potpuno radno angažovanje, koje se ipak ne završava osmočasovnom smenom.

Kontinuirano usavršavanje inženjera neizostavni je segment u energetskom sektoru i veoma je važno obezbediti šansu za profesionalni razvoj u okviru kompanije. Posao inženjera za elektropostrojenja u Sektoru za proizvodnju Termoelektrane „Kostolac B“ obavlјa Vladan Nikolić. Nakon završenih studija u Novom Sadu, obukao je uniformu gardiste u Vojsci Srbije, a potom se zaposlio u kostolačkom ogranku EPS-a.

“Stimulativno okruženje kao što je TE „Kostolac B“ idealno je za profesionalni razvoj inženjera koji su tek završili fakultet. Nakon godina učenja i polaganja ispita, dobio sam svoja prva radna zaduženja. Mnogo toga je trebalo da se nauči, a još uvek mnogo toga treba savladati i usvojiti. To je možda i najveći izazov inženjerske profesije”  kaže Vladan Nikolić.  “Imao sam sreću da je moj mentor u TE „Kostolac B“ bio stariji kolega, inženjer Dragan Ćirić, koji mi je omogućio da mnogo toga naučim. U aprilu 2016. godine on je otišao u penziju i od tada sam preuzeo njegove radne obaveze. Naravno, bilo je tu i drugih starijih kolega, ali sam od njega ipak najviše učio tokom protekle četiri godine. Dobar vremenski period sam proveo u TE „Kostolac B“ i kao inženjer proizvodnje, nakon čega su usledila i druga radna mesta do inženjera za elektropostrojenja.”

Nikolić je završio master studije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, interdisciplinarni odsek za mehatroniku, elektromodul za automatizaciju i robotiku.

“Mehatronika mi se svidela jer je imala dosta dodirnih tačaka sa mašinskim delovima sistema. U srednjoj školi sam završio smer za elektrotehničara elektronike, nakon čega sam nastavio školovanje u istom pravcu “ objasnio nam je Vladan.

U toku studiranja učestvovao je na međunarodnom takmičenju za robotiku „Eurobot 2008“. Svaki tim je imao zadatak da konstruiše robota sa autonomnim funkcionisanjem, a zadatku su pristupili sa velikim entuzijazmom.

“U okviru tog takmičenja moj tim je osvojio treće mesto u Novom Sadu, nakon čega smo se plasirali na međunarodno takmičenje u Hajdelbergu. Takođe, 2008. smo učestvovali i na takmičenju u robotici „Eurobot North Star“ u Sankt Peterburgu, u Ruskoj Federaciji, gde smo osvojili drugo mesto. Jedan od pokrovitelјa našeg tima za takmičenje u Rusiji bilo je i tadašnje Privredno društvo „Termoelektrane i kopovi Kostolac“, što je nama kao studentima zaista mnogo značilo i dalo nam neophodnu podršku“ rekao je Nikolić, koji je tokom studiranja bio i stipendista „TE-KO Kostolac“.

Profesionalni razvoj Vladana Nikolića neraskidivo je povezan sa kostolačkim energetskim sektorom. Srednjoškolsku praksu u kostolačkoj tehničkoj školi obavlјao je u Termoelektranama „Kostolac A“ i „Kostolac B“, kao i stručnu praksu tokom studiranja.

“Na fakultetu smo učili o svim vrstama upravlјanja, i hidrauličko i pneumatsko i elektro upravlјanje. Upoznao sam se s Pupinovim sistemom, koji je primenjen ovde u termoelektrani, sa svim elementima i celokupnim funkcionisanjem. U 2012. godini počele su velike investicije u ovom delu „Elektroprivrede Srbije“ i tada sam posmatrao kako se procesi u termoelektrani odvijaju od početka do kraja, gledao sam kako se staro seče i novo postavlјa” kaže naš sagovornik.

EPS – druga kuća

Posao inženjera zahteva potpuno radno angažovanje, koje se ipak ne završava osmočasovnom smenom, već traži i česte dolaske van radnog vremena, ali Vladanu ništa nije teško jer je posvećen svom poslu.

“EPS za mene predstavlјa drugu kuću, a odnos prema profesionalnom obavlјanju svakog posla uslovlјen je i činjenicom da su i moj otac i deda i pradeda bili radnici u kostolačkim termoelektranama i rudnicima. Četvrta sam generacija porodice Nikolić koja radi ovde.”

pon

20.02.

2017.

Kosta [neregistrovani] u 06:21

struka i znanje pre svega

Bravo Vlado, svaka čast!

Odgovori

Ostavi komentar