Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Hoće li i u Požarevcu početi antikorupcijska revolucija?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

19. 04. 2017.

Autor: U.Urošević Izvor: BIRODI, Boom 93

Hoće li i u Požarevcu početi antikorupcijska revolucija?

Početkom primene Modela lokalnih antikorupcijskih planova na nivou gradova u Srbiji, kao obaveze iz Poglavlja 23, počinje svojersna antikorupcijska revolucija, saopštio je Biro za društvena istraživanja.

Na nivou gradova bi trebalo da budu osnovana antikorupcijska tela sastavljena od članova sa integritetom (građana, stručnjaka, novinara, profesora, aktivista, uzbunjivača) koja će kontrolisati sprovođenje antikorupcijskih mera iz lokalnog antikorupcijskog plana.

Na ovaj način se stvara antikorupcijska koalicija koja treba da doprinese boljoj primeni antikorupcijskih zakona, razvoju profesionalnog i ličnog integriteta, zaštiti uzbunjivača, tj. stvaranju antikorupcijske koalicije koja treba borbi protiv korupcije da legitimitet koji do sada nije imala.

Ovaj model tela je plod prakse koju je Biro za društvena istraživanja osmislio i testirao u Nišu, u formi LAFa u proteklih sedam godina. Rezulatati LAF Niš su bili preporuka da i u Srbiji se uspostavi sistem za borbu protiv korupcije na nivou gradova i opština, kao što postoji u Nemačkoj, Holandiji, SAD, Austraijli.

Pošto Agencija za borbu protiv korupcije nema resurse i nadležnosti podršku i evaluciju primene lokalnih antikorupcijskih planova (!?), BIRODI će organizovani podršku u izradi i primeni lokalnih antikorupcijskih planova svim lokalnim samoupravama koje to žele u skladu sa svojim mogućnostima.

Prednost će imati oni gradovi koji žele da suštinski uvedu ovu promenu.

Takođe, BIRODI i saopštenju navodi da će organizovati sistem evalucije, kako bi nadomestio izostanak monitoringa sprovođenja i efekata.

Ova organizacija je pozvlaa sve lokalne medije, nevladine organizacije, strukovna udruženja sindikate, akademske institucije, a posebno građane da iskoriste ovu priliki da svoje gradove oslobode od korupcije, bilo predlaganjem članova u tela, bilo monitorisanjem procesa.

U Požarevcu je pre nekoliko godina pokrenuta inicijativa za donošenje lokalnog antikorupcijskog plana, ali osim jednog javnog sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave, drugih aktivnosti nije bilo. Lokalni političari deklarativno se u javnosti  zalažu za borbu protiv korupcije, ali konkretnih sistemskih pomaka na ovom polju, nema.

čet

20.04.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 20:24

javne nabavke

Kontrola javnih nabavki bilo koje ustanove ili JP bi dala odgovor gde odlazi novac u koruptivne tokove.Naravno,za takvu kontrolu je potrebno
nezavisno sudstvo i istrazni organi sto mi nemamo.Zdravstvo je ogrezlo u koruciji i to svi znaju ali ne postoji politicka volja da se krene u resavanje ovog problema.

Odgovori
čet

20.04.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 08:26

nece

Nece,jer to Bane nece dozvoliti.

Odgovori
sre

19.04.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 21:37

nikada

Teško je da ce se korupcija u Srbiji uopšte ikada iskoreniti.

Odgovori

Ostavi komentar