Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Zelena milijarda u budžetu. Koliko će uspeti da se potroši?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

18. 05. 2017.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Zelena milijarda u budžetu. Koliko će uspeti da se potroši?

Budžetski fond za zaštitu životne sredine ove godine ima na raspolaganju gotovo milijardu dinara. Neki od značajnijih projekata koji bi trebalo da se sprovedu ove godine su zamena ulične rasvete LED sijalicama, toplifikacija Ćirikovca i naselja uz kostolački put i osposobljavanje sistema reversne osmoze na Memincu. Za ovu godinu planiran je i početak uspostavljanja sistema za odlaganje otpada na novoj regionalnoj deponiji, iako Požarevac trenutno ne zna gde bi ona trebalo da se nalazi.

Od 2010.godine, od kad postoji uvek je bilo problema da se potroši sav novac u Fondu za zaštitu životne sredine. Projekti u ovom sada budžetskom fondu finansiraju se iz prihoda koji se prikuplja od naknade za zagađenje, a po odobrenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Požarevačkih 957 miliona dinara za 43 projekta u 2017.godini čine sredstva od 501 milion dinara koja su predstavljaju procenu očekivanog prihoda u ovoj godini, dok ostatak od 456 miliona čini novac koji se nije potrošio prethodnih godina.

Projekti su podeljeni u 7 programa.

Kod programa upravljanja otpadom, oko 75 miliona je predviđeno za uspostavljanje organizovanog sistema prikupljanja, odnošenja i deponovanja otpada na regionalnom nivou. Problem je što Požarevac još uvek ne zna gde bi trebalo da se odlaže otpad, a procena je da će na postojećoj deponiji moći da odlaže do 2019.godine.

U programu zaštite voda i upravljanja otpadnim vodama, jedan od važnijih projekata je izgradnja južnog sliva kišne kanalizacije od gradskog brda iza megamraketa u staroj industrijskoj zoni do Brežanskog kanala. Zamenik gradonačelnika Saša Pavlović istakao je da će se sliv raditi u dve faze i da će ukupno da košta oko 129 miliona dinara. On je naveo i da nakon toga ostaje izgradnja severnog sliva od ulice Bože Dimitrijevića koja bi trebalo da košta oko 200 miliona dinara. Time bi grad konačno trebalo da bude zaštićen od plavljenja  atmosferskim vodama.

 

Ove godine bi posle više najava konačno trebalo da se pristupi osposobljavanju sistema reversne osmoze na izvorištu Meminac. Grad bi iz budžeta trebalo da izdvoji 48 miliona dinara, a sa novcem Vodovoda ta investicija bi trebalo da košta 96 miliona.

Za čišćenje starog korita Mlave i zaštite sela od plavljenja planirano je čak 49 miliona.

Ove godine je planirano da se potroši 57 miliona dinara na širenje toplifikacije u delu naselja na kostolačkom putu, kao i još jedna faza toplifikacije Ćirikovca od 79 miliona dinara.

Rekonstrukcija javne rasvete, odnosno postavljanje smart LED osvetljenja je nešto što bi trebalo ove godine da košta 172 miliona dinara. Pavlović je rekao da Grad Požarevac nije želeo da se zadužuje kroz javno-privatno partnerstvo i da očekuje da će zamenom 10.000 sijaličnih grla u toku ove godine već biti ostvarene značajne uštede u troškovima za električnu energiju. Do sada je grad godišnje rasveta kakva postoji koštala 92 miliona dinara u utrošku struje, a on očekuje da je moguće da se ostvare uštede od 50 do 60 odsto.

pet

19.05.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 17:55

Re: Sramota

Sve je tako kao što ste i naveli, ali nešto ste zaboravili. Oni koji su badava dobijali plačeve i gradili svoje kuće znali su, a morali su da vide dimnjak. Priključci za grejanje, a i ostali bili su badava. Grejanje i dan dans Kostolac umanjeno plaća u odnosu na Požarevac. Grejna sezona u Kostolcu ranije počinje i kasnije se završava, u odnosu na Požarevac. Nema tu mesta za zavidnost i jed. Sigurno je da podjednako treba ulagati, kako u Požarevac, tako i u Kostolac. Ekološka taksa ne pripada samo Kostolcu, jer udaljenost od Požarevca nije velika svega 11km, a vazdušnom linijom mnogo manje. Prema tome nema mesta za jed.

Odgovori
pet

19.05.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 13:25

Kostolac

normalno mi i dalje cutimo dok nam gospoda iz Pozarevca kupe kajmak.Svaka cast prodanim Kostolakim dusama

Odgovori
pet

19.05.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 11:34

?

Sugrađani moji to su ogromne pare neko pametan treba da usmeri taj novac.Ko je taj pametni u ovom miljeu?

Odgovori
pet

19.05.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 08:33

Sramota

Ekološka taksa pripada Kostolcu. To je naša nagrada jer se trujemo od gasova i pepela. Lopovi iz Požarevca ukrali nase pare a zive 20 km daleko od termoelektrana. Saučesnici su im partijski drugari iz gradske uprave Kostolca. Drugari resili da izgrade Požarevac zarad napredovanja u politici

Odgovori
čet

18.05.

2017.

Đ. S. [neregistrovani] u 19:27

Maaa idi begaj!!!

Ma stvarno nisu mogli da potroše pare!? Od 2010 su mogli da troše pare na fabriku za reciklažu a ne da pričaju o novoj deponiji za koju nema mesta jer smo puni đubreta!!! Ali što bi neko da razmišlja o bilo čemu kada niti ima znanja niti ga zanima posao kojim se bavi.... I zašto se iz ovog fonda troše pare na toplifikaciju?

Odgovori

Ostavi komentar