Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Novičić: "Šteta što Ministarstvo prosvete ne odobri još neko odeljenje"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

19. 05. 2017. Požarevac

Autor: S. Lisac Izvor: Boom93

Novičić: "Šteta što Ministarstvo prosvete ne odobri još neko odeljenje"

Sudeći po listama želja iz prethodnih godina, medicinska škola biće jedna od najtraženijih za upis budućih srednjoškolaca. Iako vlada veliko interesovanje, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nije odobrilo više od četiri odeljenja u medicinskoj školi.

 

Za jedno mesto u Medicinskoj školi pre nekoliko godina "borilo se" čak pet učenika. Interesovanje za ovu školu ni ove godine ne opada.

Direktor Medicinske škole u Požarevcu, Dragan Novičić kaže da ove godine škola upisuje četiri obrazovna profila. Nakon 20 godina uvodi se smer za laboratorijskog tehničara, jer postoji velika potreba na tržištu rada. Tu su još smerovi za zubnog tehničara, medicinsku sestru i medicinsku sestru vaspitača.

“Naša ideja je da otvorimo smer za laboratorijskog tehničara, jer na Zavodu za zapošljavanje ima tek nekoliko sa ovim obrazovnim profilom. Verujem da kada prva generacija bude završila, postojaće velika potreba za tim smerom.

Veliki broj učenika sa teritorije Braničevskog okruga upisuje medicinsku školu širom Srbije, jer u Požarevcu imaju manji broj poena, ali dovoljan da upišu u drugom gradu.

“Imamo značajan broj dece koja medicinsku školu upisuju širom Srbije i ne žele da upišu neki drugi obrazovni profil, već isključivo za medicinsku sestru. Šteta je što Ministarstvo prosvete ne odobri još neko odeljenje, jer bi time uštedeli novac roditeljima koji su prinuđeni da plaćaju smeštaj u Beogradu, Valjevu, Pančevu i ostalim gradovima gde postoje medicinske škole”, kaže Novičić.


Takođe je ograničen broj za prekvalifikaciju onih učenika koji su završili druge obrazovne profile. Ministartsvo prosvete odobrilo je prekvalifikaciju za svega 20 kandidata, a bilo je skoro 60 prijavljenih. 

Direktor osnovne škole „Dositej Obradović“, Vojin Milanković takođe smatra da će pri upisu osmaka u srednje škole najviše interesovanja biti za gimnaziju i medicinsku školu. On je ranije rekao da „ima dosta onih koji hoće da se preorjentišu na medicinsku školu, pre svega zbog savladavanja nemačkog jezika, koji je trend u poslednje vreme“. 

„Mnogi bivši učenici ove škole završili su  fakultete i samo gledaju da stažiraju i uče intenzivno nemački, jer tamo najpre mogu da nađu zaposlenje. Nažalost, takvo je stanje.“ , zaključio je Milanković.

Nakon završene srednje medicinske škole mnogi učenici potraže posao u zemljama Evrope, najviše u Nemačkoj i Austriji.  

Završni ispit za male maturante zakazan je za 14.,15. i 16. jun. Prvog dana radiće se test im maternjeg jezika, drugog test iz matematike, dok je za treći dan zakazan kombinovani test.

Nema komentara.

Ostavi komentar