Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Goran Petrović: Izgradnja ljubičevskog kolektora nije loš posao
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

08. 08. 2017.

Autor: 1 Izvor: Insajder

Goran Petrović: Izgradnja ljubičevskog kolektora nije loš posao

Već pet godina pitanje izgradnje ljubičevskog kolektora u Požarevcu neprestano se otvara. Da li je milion evra od kojih je 80 odsto dodeljeno iz republičkog budžeta potrošeno bez plana, zašto je izvođač radova izabran u pregovaračkom postupku, da li je ova investicija uopšte bila neophodna u gradu, samo su neka od pitanja koja se pokreću kada je ova investicija u pitanju.

Podsetimo, kao što je objavljeno u serijalu Insajder na lokalu – „Javna preduzeća, tajne zloupotrebe“ 2011. godine, u Požarevcu je pokrenut projekat izgradnje kolektora pod obrazloženjem da naselje Ljubičevo i okolna sela ugrožavaju jedino izvorište vode u gradu. Na vlasti u gradu bila je Demokratska stranka u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije.

JP Vodovodi i kanalizacija vodio je Nenad Ratić, a sredstva su većinski obezebeđena od Republičke direkcije za vode čiji direktor je bio Aleksandar Prodanović. Obojica su na funkcije imenovani kao kadrovi DS-a. Iz te stranke je bio i gradonačelnik Požarevca u to vreme Miodrag Milosavljević, koji je u emisiji je izjavio da on nije znao da se sprovodi tako velika investicija sve do potpisivanja ugovora o dodeli novca. Nenad Ratić je odbio da govori za Insajder.

 

 

Nije bilo prijave revizora

Ovom investicijom koju je sprovodilo lokalno javno preduzeće Vodovod i kanalizacija bavila se i državna revizorska institucija koja je u svom izveštaju navela da je JKP „Vodovod i kanalizacija“ sproveo pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva iako je javnu nabavku mogao pravovremeno predvideti u svom planu. Jedna od spornih stvari je prema nalazu revizora i činjenica da je rok za izvođenje radova produžen iako je hitnost bila jedan od uslova za izbor ponuđača bez redovne tenderske procedure.

“O sprovedenom postupku javne nabavke obaveštavana je slanjem zakonom propisane dokumentacije Uprava za javne nabavke koja nije imala primedbi i nije obustavila postupak. Ovom problematikom se 2013 godine bavilo požarevačko tužilaštvo koje je našlo da nema mesta pokretanju krivičnog postupka”, kaže Petrović i dodaje da ni revizor nije podneo prijave već samo “dao sugesiju da se ubuduće ovakve investicije planiraju unapred, što principijelno nije moguće”.

 

 

Goran Petrović, tadašnji načelnik Braničevskog okruga, koji je takođe kadar DS, a u čijem kabinetu je potpisan ugovor na osnovu kojeg je ova investicija realizovana, govori za Insajder o svim spornim pitanjima i događajima iz tog perioda. On naglašava da je ponosan na ovaj ali i na brojne projekte u vezi sa vodosnabdevanjem koji su urađeni te godine u čitavom Okrugu.

“Pa nije samo grad Požarevac odnosno njegovo javno preduzeće dobilo sredstva, već javna preduzeća i opštine čitavog okruga. Mogu pojedinci debatovati da li je izgradnja kolektora bila neophodna, ali sva istraživanja, među kojima i istraživanje Instituta Jaroslav Černi, brojne analize, ali pre svega Generalni projekat vodosnabdevanja grada Požarevca kao najviši planski akt u ovoj oblasti, urađen mnogo pre nego je DS došao na vlast u Požarevcu pokazivale su da je jedini način da se spase vodoizvorište izgradnja kolektora u nizu sela koje ga okružuju, pri čemu je izgradnja ljubičevskog kolektora uvek isticana kao jedna od ključnih“, kaže Petrović.

(Ne) planirana investicija

Ono što je neobično u vezi ove investicije je da su sredstva dobijena u iznosu od 80 odsto iz Direkcije za vode, pa je zbog nedostajućih 20 odsto sredstava morao da se radi rebalans gradskog budžeta, tj. investicija nije bila na vreme planirana.

Goran Petrović objašnjava da niko nije mogao da planira investiciju kada konkurs za dodelu sredstava Direkcija raspisuje u martu mesecu, pa u decembru prethodne godine kada se i radi budžet. To znači da nisu mogli biti planirani radovi za koja, kako kaže, nisu bili sigurni da će dobiti sredstva.

Kako je kvalitet vode u Požarevcu višegodišnji problem, Požarevački Vodovod je 2010. godine konkurisao za dodelu sredstava za izradu projektne dokumentacije a od Direkcije za vode dobio je tri miliona dinara.

“Koliko ja znam zahvaljujući tim sredstvima projekat je i urađen što govori u prilog činjenici da se radilo o investiciji koja je imala projekat tj on se nije naknadno radio kako je bivši direktor Vodovoda Aleksandar Ilić navodi u javnosti”, kaže Petrović.

Nakon što su od Direkcije za vode dobili sredstva za izradu projekta predstavnicima požarevačkog Vodovoda predloženo je krajem decembra 2010. na sastanku u Direkciji se prijave na konkurs za dodelu sredstava koji je uredbom Vlade raspisan 2011.

Upitan zar to nije idealan mehanizam da određeni projekti bez plana budu realizovani, pa samim tim i budu pod znakom pitanja, Goran Petrović navodi da se sredstva tako godinama dodeljuju da je tako i danas.

Na pitanje zašto je ceo posao išao preko javnog preduzeća, a ne grada kao investitora, Petrović objašnjava da je ovakav način dodele sredstava regulisan tada važećim Pravilnikom.

“Mogao je bilo ko ko je imao potrebnu dokumentaciju da konkuriše, mogao je ta uradi i grad i opština i javno preduzeće jer je tako određeno Pravilnikom. Nije mi jasno kako gradonačelnik Milosavljević kaže da nije znao ništa o projektu kad je između ostalog gradska uprava morala da izda lokacijsku i građevinsku dozvolu a uprava je u u nadležnosti gradonačelnika”, kaže Petrović.

“Ekstremno složeno” pitanje, još složenija procedura

Prema dokumentaciji u koju je Insajder imao uvid požarevački Vodovod je u aprilu 2011. podneo Zahtev za finansiranje kanalizacionog kolektora u naselju Ljubičevo. U zahtevu se navodi da je praćenjem kvaliteta podzemne vode utvrđen trend povećanja nitrita za skoro duplo u periodu od 2002 do 2010, te da je pitanje održavanja kvaliteta vodoizvorišta „ekstremno složeno“.

Potom je 6.juna 2011. potpisan ugovor između Republičke direkcije za vode u kojoj je navedeno da je predračunska vrednost radova sto miliona dinara, a da se izgradnja finansira tako što Republika dodeljuje 80 odsto sredstava, a Vodovod 20 odsto.

Prema Ugovoru, sredstva iz Republike su mogla da se koriste samo u toku 2011. godine, a javno preduzeće moglo je da ih povuče tek nakon što dokaže da je iskoristilo sopstvena sredstva i potpisalo ugovor sa izvođačem radova.

Goran Petrović objašnjava da je to značilo da se mora uraditi rebalans budžeta, a sve to je potrajalo do septembra meseca. On ističe da kašnjenje sa projektom ima velike veze sa odlaganjem rebalansa.

“Pitanje neblagovremenog rebalansa je političko pitanje tadašnje vlasti, jer da je rebalans urađen odmah ne bi bilo ni produženja roka”, kaže Petrović.

Takođe, vodovod je u procesu pribavljanja brojnih dozvola morao da čeka odobrenje od Puteva Srbije, a u međuvremenu je morao da rešava brojne imovinske sporove sa privatnim vlasnicima parcela, pa projekat jeste prinudno menjan, jer je menjana i trasa kolektora.

Izvođač izabran “pod hitno”, završetak radova produžavan

Prema dokumentaciji do koje smo došli, Uprava za javne nabavke odobrila je ja javnom preduzeću da izvođača radova izabere pregovaračkim postupkom bez objavljivanja poziva, a kao jedan od razloga koji su navedeni u zahtevu je i podatak da “istraživanja pokazuju povećanje zagađenja”.

Izabrani izvođač bio je Mašinokop iz Šapca, a dokumentacija u koju je Insajder imao uvid pokazuje da je dva sprovedena postupka javne nabavke u pregovaračkom postupku, od kojih je prvi poništen, Mašinokop dao najnižu ponudu za izvođenje radova.

Mašinokop je nastavio da radi u Požarevcu

Na ocenu da je šabačka firma izabrana jer je bliska Demokratskoj stranci, Petrović navodi da je izabrana, jer je bila najjeftinija. A da nije bliska stranci dokazuje činjenicom da je nakon promene vlasti radila šest poslova u vezi sa izgradnjom infrastrukturnih objekata fekalne i kišne kanalizacije u Požarevcu.

 

 

Međutim, ubrzo je potpisan i aneks ugovora, pa bez obzira što je hitnost bila razlog za ovakav način izbora izvođača, rok za izvršenje radova je produžen za 6 meseci.

„Do svega je došlo zbog okolnosti na koje javno preduzeće uopšte nije moglo uticati. Potom nije bilo moguće izvesti radove u roku od 37 dana, tokom zimske sezone nije bilo moguće da se radi, a svi rokovi su ispoštovani i ugovoreni radovi izvršeni u aneksom ugovorenom roku“, kaže Petrović.

Na ocenu bivšeg direktora Vodovoda Aleksandra Ilića da je posao preplaćen tri puta, Petrović odgovara da to nije tačno jer kolektor nisu bile samo cevi, veći i pet crpnih stanica.

“Projektantska vrednost je bila 126 miliona  dinara bez PDV a posao je uradjen za 85 miliona dinara bez PDV”, naglašava Petrović

Upitan kako je posao bio toliko hitan ako kolektor nije odmah pušten u rad, Petrović kaže da su uslovi postojali, ali se u međuvremenu promenila gradska vlast.

Naime, dokumentacije do koje je došao Insajder pokazuje da je kolektor pušten u rad tek 2016. godine.

„Nakon završetka radova u predviđenom roku izvršene su funkcionalne probe i sve je bilo uredu. Ove probe vršene su uz pomoć agregata, ali crpne stanice nisu priključene na mrežu elektrodistribucije, jer to nije ni bio deo projekta. 2012. promenjena je vlast, a nova gradska vlast je to pitanje pokrenula tek 2016. godine“, kaže Petrović. 

On kaže da je kolektor više nego neophodan Požarevcu i da je danas srećan što je bar prva faza završena tokom 2012.godine.  

Petrović najavljuje i tužbe protiv pojedinaca zbog iznošenja netačnih informacija u javnost.

“Rešio sam da tužim one koje smatram odgovornima za iznošenje neistina na moj račun. Ne bih da zvučim demagoški, ali sam uveren da ću dobiti spor, a i kakav – takav odštetni zahtev. Novac ću dati u dobrotvorne svrhe jer smatram da je to jedini način da neko na kraju ima koristi od svih ovih neistina koje su iznete. Na kraju, voleo bih da mi neko objasni u čemu je mogao da vidi štetnost posla zahvaljujući kojem građani Požarevca i okolnih sela dobijaju kanalizaciju I piju zdraviju vodu. Nema zloupotreba, nema nameštanja tendera, nema političke promocije u čitavom poslu. Stoga će onaj ko je rešio da ovu vrstu neistina iznese u javnost morati da objasni šta mu je bio skriveni motiv”, kaže Petrović.

Petrović naglašava da sva dokumentacija o ovom poslu „dokazuje da nameštanja tendera nije bilo, kao i da nije bilo zloupotrebe sredstava u svrhe političke promocije”.

Izvor: Insajder

uto

15.08.

2017.

pera nasatavnik [neregistrovani] u 23:30

zasto

Zasto komentare u kojima se pominje Nenad Ratic covek koji je napravio ovu milionsku prevaru ne objavljujete,,,,,,cemu onda nezavisni mediji,,,,,cemu informacije o nestrucnosti ,,,,,,o lose izvedenim radovima ,,,,o bogacenju, kada vi ne objavljujete to,,,,,,

Odgovori
uto

15.08.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 08:56

Re:Sumljivo lice

Mnogo mi je sumljiv bivsi nacelnik okruga ,u svakoj njegovoj izjavi uvek se pravda .
Zna se da je on bio glavna spona sa tadasnjim vrhom DS,treba proveriti njegovu imovinsku kartu pre i posle zavrsetka funkcije nacelnika okruga !

Da li ti je sumljiv Andrej, sumljićavi botu?

Odgovori
pon

14.08.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 22:10

Re: Trla baba lan

Sećam se da kad su žuti došli na vlast, prvo je uvodjena toplifikacija u ulicu nekih političara. Bilo je to veliko zlo koje je upravljalo našim gradom. A da ne pomnjemo reformu pravosudja i Mladi radnik

Bote, imaš strašnu amneziju! Zaboravio si neisplativo širenje mreže prema Čačalici, Jugovićevom ulicom i bočnom gde žive takođe političari, samo nisu žuti! Zaboravio si i senzacionalno hapšenje SNS direktora, pucanje cevovoda jer umesto da se ulaže u održavanje, nestručni su širili mrežu po obodu! Zaboravio si da je priča Mladom radniku bez osnova, ništa niste dokazali, niko nije odgovarao. Znači čisto naklapanje! Veliko zlo sada upravlja gradom, kadrovska rešenja su jednostavno frapantna, anonimusi bez odgovarajućih diploma a ako ih i imaju, bez potrebnog iskustva.
Da li si ponosan (Gordana :) ) na SNS reforme EPS-a, na direktora iz pečenjare "Fantazija"? Čime se uopšte možeš i pohvaliti?
Ne očekuj neku repliku, botovi to ne zaslužuju!

Odgovori
čet

10.08.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 09:44

Re: Vi ste ga istrljali

Kada pročitamo botovsku demagogiju, prosto moram nešto da napišem. Žuti kako su radili tako su i prošli, ali poštovani nemojte Vi da pišete šta su "žuti" urušili. Ovi vaši su urušili sve u državi, počev od školstva,zdravstva, zapošljavanja, pa čak i granjanja toplifikacione mreže, za koju ste se Vi vezali. Vama je sunce opasno udarilo u glavu. Ovi vaši su bezakonito ukinuli ljudima stečeno pravo na penziju i pravo na zaradu, što je Ustavom regulisano. Krađa ima u svakoj vlasti. Svako za koga se dokaže da je krao treba da bude procesuiran, javnost nemože da donese zakonsku presudu. Ovi sadašnji, što i vrapci na grani znaju napravili su neviđenu intelektualnu krađu, medijsku hajku i.... Prema tome nepoznati "prijatelju" ili "prijateljice" o svemu pričaj samo ne o poštenju ove ili one vlasti, jer ovi tvoji za koje zdušno navijaš, što je i tvoje pravo, osakatili su sve, pa čak i ono što nikome još nije pošlo za rukom a to je prodaja poljoprivrednog zemljišta. Od mene toliko i Vi sada možete da pišete sve i svašta. Ja Vam više neću replicirati, jer Vi to ne razumete. Zdravi bili.

Odgovori
sre

09.08.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 16:34

Sumljivo lice

Mnogo mi je sumljiv bivsi nacelnik okruga ,u svakoj njegovoj izjavi uvek se pravda .
Zna se da je on bio glavna spona sa tadasnjim vrhom DS,treba proveriti njegovu imovinsku kartu pre i posle zavrsetka funkcije nacelnika okruga !

Odgovori
sre

09.08.

2017.

Gordana [neregistrovani] u 12:19

Trla baba lan

Sećam se da kad su žuti došli na vlast, prvo je uvodjena toplifikacija u ulicu nekih političara. Bilo je to veliko zlo koje je upravljalo našim gradom. A da ne pomnjemo reformu pravosudja i Mladi radnik

Odgovori
sre

09.08.

2017.

Aleksandar Ilić [neregistrovani] u 12:06

"Đepeto i negov sin"

Poštovani,
u cilju objektivnog informisanja građana, kao i u cilju ukazivanja na očigledno "peglanje" cele situacije kroz ovo obraćanje gospodina Petrovića, moram da pojasnim nekoliko bitnih stvari koje gospodin Petrović nije pojasnio ili je prećutao.
Prvo, u momentu kada se otpočelo sa realizacijom ove javne nabavke, nije bilo projektne dokumentacije za realizaciju ovoga kolektora, već je ona rađena nakon sklapanja ugovora za izvođenje. Moguće je da je bilo orjentacionog predmera i predračuna ali bez jasno definisane trase i tehnologije.
Da je projektantska vrednost bila 125 miliona a kao razlog za toliku cenu se navodi postojanje "čak" 5 malih crpnih stanica koje pojedinačno bez opreme građevinski ne vrede ni po 1,5 miliona donara, moguće je, jer se projektima može svašta predvideti a da se to ne izvede i može recimo beton u jednostranoj oplati da košta i preko 200eura/m3. Uzmeš mikser po 55 evra kubik i samo sipaš u pripremljenu oplatu a oplata se može tri puta koristiti... i eto lepote samo na toj poziciji.
Projektantska firma za izradu ovog projekta je bila "Casper Holding", izabrana u postupku javne nabavke male vrednosti za tu godinu a za projektovanja koja je se odnose na investicionu delatnost koja se realizuje preko JKP VIK Požarevac u posmatranoj godini.
U konkretnom slučaju tom JN nije bio obuhvaćen projekat za ovaj kolektor a pitanje je kako je i na koji način sam projekat isplaćen, ja to stvarno neznam a čuo sam da je i za projekat Direkcija za vode dala dodatna sredstva.
Stim u vezi, ako nije bilo projekta, na osnovu čega je izvršena procena vrednosti ugovorenih radova? , kako se, kada se i dali se pribavila građevinska dozvola od nadležnog opštinskog organa, kako je mogao gradonačelnik da zna za ovu investiciju ako mu to niko nije rekao i ako nema građevinske dozvole, kako je mogao uopšte da se sklopi Ugovor i uvede Izvođač radova ako nema građevinske dozvole.
Osnovna zamisao, da se spreči narastajuće zagađenje iz pravca Ljubičeva i uvođenje Izvođača pod vanrednom situacijom je smišljena varijanta nekih ljudi koji su ovu investiciju realizovali tako "dobro" da izvedena kanalizacija nije u funkciji ni danas, osim priključenog OMV-a čiji predhodni priključak i objekat u celini ima "debeo" i "prašnjav" dosije.
Mogle su, umne glave da usmere ovaj novac na I fazu kolektora prema Lučici te da tako uštede mnogo para opštinskom budžetu. Sa strane Lučice i Prugova imamo velikih problema - zagađenje podzemlja prema vodoizvorištu, a nasuprot tome radi se nešto što je vrlo jednostavno a ovoliko skupo i potpuno nepotrebno, po prioritetima u samom dnu onoga što treba raditi.
JKP VIK i svi ostali su znali da u momentu ugovaranja nije bilo mogućnosti za elektro napajanje crpnih stanica pa je i to moglo da se reši kroz taj projekat, onako kako se to rešilo tek prošle godine.
Treba napomenuti da je veoma diskutabilno, tačnije vrlo čudno, još tačnije nezakonito, ako nema propisanih sredstava obezbeđenja, da se kompletan ugovoreni posao plati u celosti Izvođaču pre tehničkog prijema i primopredaje izvedenih radova, da su se preko tog ugovora(samo da se utroše sve pare), kupe i neki agregati (3 velika i tri male Honde) koji su ko bajagi vlasništvo JKP VIK a i dalje ih duži Mašinokop (jedan veliki je već ukraden a Honde su nestale onog dana kad su i donešene u JKP VIK), pa onda da se tehnički prijem obavi tek nakon moje prijave nadležnim organima i to čak 2016.godine(ako se ne varam), pa da se za predsednika komisije za tehnički prijem imenuje glavni projektant firme koja je izradila projekat što je apsolutno nedopustivo, da građevinski nadzor ispred JKP obavlja inženjer koji je, svi to jako dobro znamo, u ovom slučaju u sukobu interesa. Radi se o izuzetnom stručnjaku za ovu oblast, ali je on sam trebao da se iz poznatih razloga "pomeri u stranu" kada je nadzor i prijem radova u pitanju i da to radi neko drugi.
Prosto je neverovatno da u komisiji koju formira Investitor, dakle JKP VIK, nije imenovan niko od licenciranih inženjera iz JKP VIK - recimo moja malenkost, već su to bili projektant kao predsednik komisije i inženjeri iz JP Direkcija za izgradnju kao i neko sa strane koji je videvši šta se radi, napustio rad komisije uz skromno i bezbolno obrazloženje.
Trasa kojom je kolektor prošao je "lagana kao perce" - zeleni pojas, gde se koriste dosta jeftinije cevi sa malim temenim pritiskom. Trebalo je da se proveri da li se projaktovana geometrija trase sa predmerom radova iz osnovnog projekta poklapa sa izvedenom geometrijom trase kroz zeleni pojas i njive i da li slučajno nije npr. ugrađivan šljunak u rov kroz obradivu njivu i šta je ugrađivano u odnosu na osnovni predmer, šta je ugrađivano kroz zeleni pojas i dali se to slaže sa opisom pozicije iz tendera, dali je rađena eksterna hidroizolacija i zaštita hidroizolacije arm.bet.crpnih stanica, da li ugrađena oprema funkcioniše i da li ima atesta i garancije za opremu i to za naredne 2 godine od dana kada je objekat navodno tehnički primljen.
Vezivanje nužne potrebe prethodne izrade ovog kolektora sa izradom kolektora za Lučicu i Prugovo je potpuna besmislica, jer je ovo u odnosu na Lučicu obična ulična kanalizacija sa prepumpavanjem prečnika 250 mm.
Ljubičevski kolektor kao takav ima prosečnu jediničnu vrednost skoro 200 eura/metru dužine kolektora i jako bi interesovalo javnost da neko objavi ugovorenu prosečnu vrednost kolektora za Lučicu koga radi isti Izvođač ali po istoj jedinici mere... evra/metru dužnom.
Sve u svemu - već viđeno pražnjenje kase državnog i lokalnog budžeta od strane političke oligarhije. Moje nije da utvrđujem gde je razlika od tržišne do ugovorene cene, nisu valjda toliko nepismeni da dozvole Izvođaču da pokupi sav "kajmak".
Na samom kraju, iznošenje podatka o tome kako se OJT oglasila, te da nema elemenata za odgovornost je posebna priča. Da su iz OJT dali veštaku građevinske struke da izveštači ugovorene i izvedene radove i da nije bilo političkih pritisaka, malo bi bilo jedno putničko vozilo da se "pokupe" svi oni koji su na ovaj način, svesno ili nesvesno, činjenjem ili nečinjenjem učestvovali u realizaciji ovog genijalnog poduhvata koji je, kako kažu, od izvanrednog značaja za građane Požarevca.!!!!?

Odgovori
sre

09.08.

2017.

ČIKO [neregistrovani] u 07:12

Čiko u akciji

Goranu S Petroviću ni oni iz Laze ne veruju

Odgovori

Ostavi komentar