Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

11. 08. 2017.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Za 3 i po godine biće opremljena kompletna zgrada bolnice

Nakon što su Rumunija i Srbija odustale od projekta izgradnje auto puta između Pančeva i Temišvara, Opšta bolnica u Požarevcu realizovaće projekat kompletnog opremanja “nove” zgrade, potvrđeno je Boom 93. Projekat je vredan oko 5 miliona evra, a iz fonda prekoranične saradnje Rumunija-Srbija biće finansiran sa oko 4,2 miliona evra.

Ugovor je potpisan je pre par dana, kaže direktor Opšte bolnice u Požarevcu, Danko Nikolić.

Pripremni radovi krenuće vrlo brzo, dodao je on.

Kako nezvanično saznajemo, nosilac projekta opremanje zgrade je Opšta bolnica u Požarevcu, a partneri su Klinika za medicinsku onkologiju iz Temišvara i bolnica u Rešici.

Projekat je vredan blizu 5 miliona evra. EU finansira veći deo novca, dok je obaveza lokalne samouprave da predvidi učešće od 15 odsto.

Preostala tri sprata požarevačke bolnice trebalo bi da budu kompletno završeni i opremljeni. U novu zgradu, između ostalih, sele se hirurški blok, pedijatrija, ginekološko-akušerska služba.

Između ostalog, bolnica bi trebalo da ima 4 lifta.

Podsećamo, ambiciozni projekat završteka opremanja „nove“ zgrade bolnice u Požarevcu koja je počela da se gradi još 1998.godine, prošle godine nije mogao da parira projektima povećanja plovnosti kanala Begej, odnosno projektovanja i izrade studije izvodljivosti za autoput Pančevo-Temišvar koji su dobili prioritet na državnom niovu.

Iako je „Zdravlje bez granica“ kojim je opremljeno prizemlje bolničke zgrade, označen kao jedan od boljih projekata u prethodnom ciklusu prekogranične saradnje, tada nije bilo dovoljno novca za opremanje požarevačku bolnicu.

Nakon što je nedavno došlo do odustajanja Rumunije i Srbije da svoje prestonice povežu autoputem preko Temišvara, nova prilika otovorila se za završetak opremanja bolničke zgrade u Požarevcu.

Interreg IPA program prekogranične saradnje Rumunija - Srbija odobrila je Evropska komisija 6. avgusta 2015, a prvi poziv za projekte je objavljen 15. septembra 2015. godine sa budžetom od 50 miliona evra, od kojih je 21 milion izdvojen za strateške projekte.

Zvanične informacije o projektu opremanje bolnice trebalo bi da budu uskoro saopštene.

 

Tekst je nastao u okviru projekta „Ka Evropi“ koji je sufinansiran sredstvima Ministarstvo kulture i informisanja Srbije u oblasti javnog informisanja za 2017.godinu, a koji realizuje Boom 93.

sub

12.08.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 06:31

35000

i jos da vam neko radi za 35000 dinara bice u fulu

Odgovori

Ostavi komentar