Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Koje je opravdanje za zapošljavanje i podizanje zarada u Primu?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

06. 10. 2017.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Koje je opravdanje za zapošljavanje i podizanje zarada u Primu?

Ovih dana navršavaju se dve godine od kako je direktor PRIM-a, Predrag Slavković preuzeo ovu funkciju. On kaže da je njegova odluka da u stalni radni odnos primi 181 radnika koji su uposleni u ovom preduzeću od 2015.godine. Direktor je podršku dobio od vlasti u Požarevcu i Kostolcu, a ovaj potez opravdao je pozitivnim poslovanjem i visokim prihodima PRIM-a koji su, kako kaže, od 2015. na ovamo samo rasli.

Direktor Slavković kaže da su se mladi radnici dokazali, da su pokazali disciplinu, odgovornost i zalaganje, kao i da je njegovo pravo da sa zaposlenima zaključi ugovore na neodređeno vreme  

„To je moje pravo i dužnost, a u dogovoru sa čelnicima lokalne samouprave koji su se takođe složili i smatrali su da je to dobar potez. Ovo je praktično akcija koju sprovodim ja kao direktor u saradnji sa lokalnom samoupravom Grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac“, naveo je direktor na konferenciji za novinare.

On je rekao je kako su u poslednje dve godine primili 185 ljudi od kojih su petoro penzioneri.

„Penzionere smo vratili nazad jer nam je bilo potrebno njihovo znanje i iskustvo, kako bi to preneli mladim ljudima koji će sutra da preuzmu nošenje ove firme“, tvrdi Slavković.

On se pohvalio i poslovanjem u poslednje dve godine.

„Sva oprema koju sam zatekao ovde pre dve godine je bila praktično amortizovana. Mi smo delovali na tri fronta, rast plata, vraćanje dugova i nabavka neke nove opreme. Nama nijedan dinar nije došao iz budžeta već smo sve stvorili sami. Uspeli smo da od firme koja je bila u problemu, napravimo preduzeće koje je u žešćem usponu. Prihod 2015.godine je bio 800 miliona, 2016. milijarda, ove godine već imamo više. Rast plata je ostvaren za 20 odsto u odnosu na 2015. Pri završetku ove godine, pošto smo mnoge probleme polako prevazišli, sad ćemo da se fokusiramo na rast plata. Krajnji cilj je da se izjednačimo sa ovima u Kostolcu koji su ispred nas (TE KO)“, izjavio je direktor PRIM-a.

Inače, izveštaji o poslovanju ovog preduzeća pokazuju da su u prihodi na kraju 2016.godine dostigli 995 miliona dinara i da su značajno veći u odnosu na 2015.godinu (794 miliona).  

Međutim, rashodi su takođe povećani, tako da su prošle godine dostigli 979 miliona dinara. Dovoljno za poslovni dobitak koji je na kraju prošle godine iznosio 15,6 miliona dinara i neto priliv od svega nešto više od 600 hiljada dinara.

Ovo u suštini jeste pozitvno, s obzirom da se 2014. i 2015.godine PRIM beležio visoke gubitke u poslovanju i odliv gotovog novca iz preduzeća.

S druge strane masa zarada u PRIM-u koji u proseku zapošljava 728 ljudi, prošle godine je u odnosu na 2015. uvećana sa 560 na 640 miliona dinara. Takođe, sveobuhvatni gubitak u poslovanju je na kraju 2015.godine narastao do 472 miliona dinara i održao se na istom nivou prošle godine, tako da je pitanje koliko pozitivni rezultati poslovanja kojima se direktor hvali, daju osnov za politiku zapošljavanja i podizanja zarada koju sprovodi.

Predstavnici vlasti kažu da direktor ima osnova za to što radi.

„Ovde govorimo o preciznim stvarima i vidim da je prihod prima rastao sa 600 na 800 miliona, pa na milijardu, a onda i milijardu i po. Sada su predviđanja da će biti i veći. Taj veći prihod učinio je da direktor ima uslova da primi nove radnike. Mora da se kaže da prijem radnika u poslednje dve godine nije bio neosnovan. Poslovi koji su ugovarani zahtevali su veći broj radnika. Ovi radnici ne jedu zdravu supstancu preduzeća, već taj prihod omogućava da se poveća broj zaposlenih. Povećanje plata je zasnovano na proširenju delatnosti i poslova“, istakao je zamenik gradonačelnika Požarevca, Saša Pavlović.

Osim što se navršavaju dve godine otkako je Slavković postao direktor, odluka o prijemu radnika u stalni radni odnos u ovom privrednom društvu sa stoprocentnim državnim kapitalom doneta je i pred izbore za Gradsku opštinu Kostolac, ali i u trenutku kada su već dva direktora izdvojenih preduzeća u Kostolcu smenjeni sa funkcija.

Slavković i predsednik gradske opštine Kostolac, Ivan Savić poriču da prijem u radni odnos ima veze sa izborima. Direktor kaže da je odluka lično njegova, da je stvar koja je u njegovoj nadležnosti i da za to ne mora nikog da pita. Savić koji je i svojim prisustvom na jučerašnjem potpisavanju ugovora u PRIM-u podržao prijem u stalni radni odnos velikog broja radnika, kaže da je svakako bolje zapošljavati nego otpuštati ljude.

čet

12.10.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 09:57

Dovoljno bi bilo...

Ne shvatam šta rade ova dvojica sa leve i desne strane direktora? Pojma oni o privredi nemaju, izbacio ih SNS poplavni talas, direktor treba o tome da priča! Neupućeni mogu negde u prikrajku samo da pitaju šta im nije jasno!
Do sada su jedino bili poznati po zapošljvanju familije, sram ih bilo!

Odgovori
čet

12.10.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 09:12

Re: Re: 4 dana

Konačno si shvatio, veliki radnici proizvode el.energiju za velike SNS jadnike,koji bi da prodaju ono što niko normalan ne čini! :)

Odgovori
sre

11.10.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 20:04

Re: EPS

Kada se EPS proda, onda ce tek pojedini shvatiti koliko je ta firma znacila za celu Srbiju. Struja ce biti 3 puta skuplja , a sa ovim standardom radice nam samo jedna sijalica. Ti sto pljuju EPS su ustvari najveci neradnici i foliranti kojima smetaju njihovi sugradjani koji teskim radom zaradjuju platu.

Odgovori
sre

11.10.

2017.

RAFA [neregistrovani] u 17:08

Re: LAZ

LAZES DUSO MOJA(POLUPISMENA)

Odgovori
sre

11.10.

2017.

anonymousPERA [neregistrovani] u 16:20

Re: KOGA BRE?

KO BRE TEBE KOSTA?

Odgovori
sre

11.10.

2017.

arafanonymous [neregistrovani] u 15:35

Re: koliko pameti

DOTICNOM PREDRAGU NISTE NI DO KOLENA!Dobitnik svih nagrada u energetici za vreme Jugoslavije!SR ili ti vec koje!KAD SE PAMET I STRUCNOST CENILI! A SAD DOSLO VREME DA SVOJ SUD O NEKOME DAJU;POLUPISMENI,NEPOSTENI I NERADNICI!

Odgovori
sre

11.10.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 09:45

Re: 4 dana

veliki radnik se boji da ne izgubi 4 dana slobodno posle smenskog ciklusa.Cutit tu dopisuju vam se nadnice koje nemate folranti jedni

Odgovori
pon

09.10.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 20:53

Re: Privatizcija

Spremite se polako za prodaju.Budite svesni da ste preveliki teret za Budzet Srbije tj Eps.Nista bolja situacija nije ni sa Elektranama.Mnogo nas kostate.

EPS nije na budžetu, svakako da bi bio efikasniji da SNS nije roštiljdžiju za direktora postavio!
Tebe elektrane mnogo koštaju a struju malo plaćaš?
Ne gubi vreme baveći se temama koje tvoja optika ne vidi, prvo se elementarno opismeni.
Lako je državno prodavati, smeš li da garantuješ stanom ili kućom da je tvoja suluda ideja, genijalno rešenje?

Odgovori
pon

09.10.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 17:53

???

A kakve veze ima lolalna samouprava sa PRIM? Mozda kostolacki izbori se blize paaa...

Odgovori
pon

09.10.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 17:52

Jaoooo

Nisu zaposljavali stranacki? Hahahahahahhahahahahaahahahhahahahahahhahahahahhahahahahahhahahahahaahha

Odgovori
pon

09.10.

2017.

Knot [neregistrovani] u 13:03

android

EPS nije na budzetu. Proizvodnja, a ne trgovina, nam treba.

Odgovori
pon

09.10.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 09:04

Privatizcija

Spremite se polako za prodaju.Budite svesni da ste preveliki teret za Budzet Srbije tj Eps.Nista bolja situacija nije ni sa Elektranama.Mnogo nas kostate.

Odgovori
ned

08.10.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 22:43

Uplasili se SNS Kostolac

Svi znamo de su se Arsic i Bane uplasili za svoje male botove pa da ih zaposle. Zasto? Zato sto ce cika Misa ne(jaki), da pocisti obe Skupsyine i u Primu i Uslugama. I gradski odbor i celu Banetovu bilumentu!

Odgovori
sub

07.10.

2017.

peja kostolac [neregistrovani] u 16:16

android

DODATAK
Eto lepo direktorsko mesto za nekog nezbrinutog SNS 'kadra' a iz Pozarevca.

Odgovori
sub

07.10.

2017.

Radnik [neregistrovani] u 15:06

Re:

Jok zapošljavali ste po konkursu...
Sve će to Miša da dovede u red,samo još malo strpljenja.

Odgovori
sub

07.10.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 13:44

elektrana

da je valjao ostao bi u elektranu da radi

Odgovori
sub

07.10.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 10:56

Re:

Ne lupajte gluposti nisu zaposljavali stranacki da ste tamo znali bi

Mi ne lupamo gluposti već ti ne govoriš istinu, bote nepismeni!

Odgovori
sub

07.10.

2017.

rafa [neregistrovani] u 09:48

Re:

fazon godine!

Odgovori
sub

07.10.

2017.

rafa [neregistrovani] u 09:47

Re:

verovatno vidis sebe kao direktora ha ha .procitan si

Odgovori
pet

06.10.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 22:00

Re:

Ne lupajte gluposti nisu zaposljavali stranacki da ste tamo znali bi

Odgovori

Ostavi komentar