Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

12. 10. 2017. Petrovac na Mlavi

Izvor: SO Petrovac na Mlavi

Obeležen Dan oslobođenja opštine Petrovac na Mlavi

Svečanom akademijom u holu SŠ „Mladost“ i polaganjem venaca na spomeniku palim borcima u gradskom parku u Petrovcu na Mlavi obeležena je 73. godišnjica od oslobođenja Petrovca na Mlavi.

Svečanosti su prisustvovali članovi opštinskog rukovodstva predvođeni predsednikom opštine Duškom Nedinićem, predstavnici vojske i policije, članovi boračkih organizacija kao i direktori javnih ustanova i preduzeća. Ispred lokalne samouprave venac su položili zamenik predsednika opštine Goran Ristić i predsednik Skupštine opštine Milanče Aćimović. Tokom svečane akademije prisutne goste je pozdravio predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić.

„ Danas smo ovde, da proslavimo slobodu. Međutim, te slobode ne bi ni bilo, da nije bilo hrabrih junaka i vojnika, koji su položili živote u borbi protiv daleko moćnijeg neprijatelja. Zato danas, na ovaj skroman način, obeležavamo istorijske momente, i odajemo poštu svim hrabrim ljudima, koji su bez prezanja dali živote za našu slobodu. Proslavljanje oslobođenja često kod nas zna biti i podsetnik za raspravu po pitanju zasluge i podelu na jedne ili druge. Ono što želim da istaknem je, da je naša zemlja u borbi protiv jedne maligne pojave kao što je fašizam, izašla kao pobednik, bez delova u istoriji kojih se treba stideti, i to je ona prava strana kojoj smo pripadali i na koju smo se i trebali svrstati. Istorija Srbije je duga, i uglavnom se odnosila na borbu za slobodu, i nijednog trenutka mi se nismo nalazili na pogrešnoj strani. Zato danas, s ponosom odajemo počast našim precima, koji su stvarali istoriju dostojanstveno i hrabro, ne ostavljajući nam na teret da se bilo kome izvinjavamo i da se stidimo prošlosti. Mi smo u amanet dobili slobodnu zemlju i slobodu da sami odlučujemo šta je za nas dobro,a šta nije. Najmanje što možemo uraditi u znak zahvalnosti je da to nikada ne zaboravimo, da svakoj generaciji prenosimo naše znanje o prošlosti, ali i da usađujemo ljubav prema svojoj zemlji i otadžbini. To je jedini pravi način koji može opravdati žrtvu koju su naši prethodnici podneli. Zato, da zanemarimo večite podele, nego da se potrudimo da budemo što bolji sugrađani jedni drugima, što bolje komšije, što bolja lokalna vlast na kraju krajeva, da volimo našu zemlju, jer u drugu možemo otići, ali nikada neće biti naša, kao što je ova u kojoj smo rođeni”. rekao je Nendinić.

čet

12.10.

2017.

anonymous012 [neregistrovani] u 10:16

Комунистичка лаж и пропаганда!

Нетачно! Петровац на Млави је први пут у Другом светском рату ослобођен почетком септембра (03. 09. 1944.) од стране ЈВУО. Јединицама је командовао мајор С. Оцокољић. У том периоду
у овим крајевима, организована партизанска војка није постојала!

Odgovori

Ostavi komentar