Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Unicef: Iz siromašnijih porodica tek devet odsto njih ima predškolsko obrazovanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

12. 10. 2017. Požarevac

Autor: S. Lisac Izvor: RTS, Boom 93

Unicef: Iz siromašnijih porodica tek devet odsto njih ima predškolsko obrazovanje

Zbog nezaposlenosti, niskih primanja i nedovoljnog broja predškolskih ustanova, vrtić je luksuz za polovinu dece predškolskog uzrasta. Samo u Beogradu, na mesto čeka 3.500 mališana. Nadležni najavljuju više mesta, ali i izmenu cene vrtića koja će zavisiti od primanja roditelja.


Još jednu novinu predviđa Zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja: lokalne samouprave boravak dece u vrtićima mogu da subvencionišu sa manje od dosadašnjih 80 odsto. 

"Grad Beograd ne razmišlja o povećanju cena i cena ostaje ista", kaže gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Grad pokriva 80, a roditelji 20 odsto troškova. Odnos lokalnog i kućnih budžeta mogao bi da se promeni izradom socijalnih karata. Tako će, umesto dosadašnjih 5.591 dinara za sve, cena obdaništa zavisiti od primanja.

"Mislim da je to najpravedniji obračun cena kada je u pitanju učešće roditelja i jedinica lokalne samouprave u ekonomskoj ceni", objašnjava Gak.

Ekonomska cena boravka mališana u vrtićima razlikuje se širom Srbije, koja zavisi od troškova održavanja objekta i u proseku iznosi oko 20.000 dinara po detetu. U Požarevcu ekonomska cena vrtića je 19.000 dinara. Najveći deo plaća grad 80%, a roditelji nešto manje od 4.000 dinara. Za blizance, treće i svako sledeće dete plaća se samo 50 odsto, dok su roditelji dece sa smetnjama u razvoju potpuno oslobođeni  plaćanja vrtićkih usluga.

Roditelji sa dubljim džepom biraju programe za decu, siromašni biraju bake i deke.

Prema podacima Unicefa, 80 odsto mališana iz bogatijih porodica ide u vrtić, dok iz siromašnijih tek devet odsto njih ima predškolsko obrazovanje.

 "Kako bi se to promenilo, Srbija mora pre svega da roditeljima prikaže značaj predškolskog vaspitanja za razvoj deteta. S druge strane, mora da ponudi: kvalitetan i prisutpačan vrtić, dobar kadar, program moderne pedagogije i opremu koja odgovara ranom učenju", kaže direktor kancelarije Unicefa u Srbiji Mišel Senlo.

Do tog cilja Srbiji će pomoći kredit Svetske banke od 50 miliona dolara namenjenih izgradnji vrtića. Strategija razvoja obrazovanja u Srbiji predviđa da broj dece u predškolskim ustanovama do 2020. bude 75 odsto. Prosek Evropske unije je 87.

Nema komentara.

Ostavi komentar