Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

09. 11. 2017. Požarevac

Izvor: Galerija savremene umetnosti Požarevac

Izložba Ljiljane Bursać u Galeriji savremene umetnosti

U Galeriji savremene umetnosti otvorena je izložba radova na papiru Ljiljane Bursać. Izložbu je otvorio dr Oliver Tomić, professor na Filološko – umetničkom fakultetu u Kragujevcu, nekada professor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Nakon uvodne reči Marine Radosavljević, kustosa Narodnog muzeja u Požarevcu mnogobrojnim posetiocima obratio se dr Oliver Tomić.

Na početku svog izlaganja o izložbi Ljiljane Bursać dr. Oliver Tomić je posetiocima približio pojam ornamenta za koje je rekao da se u njemu skriva duboka simbolična vrednost. Različiti simboli, različiti ornamenti potiču iz različitih kulture i tradicije gde se može naići na nordijske rune, na keltske minijature, na vizantijsku iluminaciju, srpske srednjevekovne rukopise, ima islamskih motiva, jedan eklekticizam.

Tokom svog izlaganja dr Tomić je rekao:

„Ovde se ne radi o spoljnom prikupljanju nasumično odabranih simbola, nego o pojavljivanju onoga što je svima zajedničko – traganje za jenom primordijalnom tradicijom i za onim što je u ovim kulturama esencijalno.Umetnica je ovde možda i nesvesno upotrebila ono što je Ilustracija staroindijskog principa šruti i smirti. Šruti (niz) znači neposredno nadahnuće ili direktnu inspiraciju.“

Ovo je peta izložba u nizu iz opusa Logos. Takođe, Ljiljana Bursać nastavlja svoj interaktivni performans započet 2016. godine u Galeriji 73 u Beogradu.

Ljiljane Bursać je rođena je u Kragujevcu. Studirala je na Likovnoj akademiji u Beču, a usavršavala se i studijski boravila u SAD, Nemačkoj, Francuskoj i  Siriji. Član je ULUS-a od 1972.godine, korisnik stipendije Fond Mladih 1972-1974. i 1975-1977godine.

Od 1971. godine priredila je 40 samostalnih izložbi i učestvovala je na preko tri stotine grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njena dela nalaze se u uglednim muzejsko-galerijskim ustanovama i privatnim zbirkama širom nekadašnje Jugoslavije i u svetu. Osnivač je i predsednik Art Forum, 1999-2000 godine izvela je performans Most Svetlosti na mostu u Kosovskoj Mitrovici.

Izložba će biti otvorena do 20. novembra. Ulaz u je slobodan.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije