Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Gradska uprava zapretila pokretanjem postupaka za neovlašćeno objavljivanje javnih dokumenata?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

11. 11. 2017.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Gradska uprava zapretila pokretanjem postupaka za neovlašćeno objavljivanje javnih dokumenata?

Umesto da javnosti objasne kako je došlo do zaključenja ugovora o donaciji mobilijara za dečja igrališta sa firmom Mega Still iz Podgorice, predstavnici Grada Požarevca su na konferenciji za novinare zapretili pokrenutanjem postupaka protiv pojedinaca (građana i novinara) koji bez ovlašćenja i dokaza o ustupanju, javno objavljuju službena dokumenta lokalne samouprave.

Pred novinarima se danas pojavilo 14 predstavnika Grada Požarevca, ali konferenciji nisu prisustvovali gradonačelnik, Bane Spasović koji je potpisao ugovor i njegov pomoćnik Svetlana Milutinović koja je, kako je potvrđeno,  ugovarala spornu donaciju. 

Grad traži povraćaj avansa...

Građanima Požarevca naneta je šteta koju grad sada pokušava da ispravi sudskim putem. Kako je već pisao Boom 93, Grad je još u januaru ove godine zaključio ugovor sa podgoričkom firmom Mega Still o donaciji 10 kompleta mobilijara za dečja igrališta. Iskazana vrednost ugovorene donacije bila je nešto viša od 90.000 evra, a grad se bez prethodnih garancija obavezao da će pre isporuke isplatiti 40 odsto od 14.000 evra ukupnih troškova transporta, montaže i špedicije. Iako je mobiljar trebalo da se isporuči u roku od 45 dana, do toga nije došlo, a preko gradskog javnog pravobranilaštva pokrenut je sudski postupak u kome grad traži raskid ugovora i povraćaj isplaćenog avansa od oko 5.600 evra.

Problem je "curenje" službenih (javnih) dokumenata?

Ni jednom, od sklapanja ugovora o donaciji, nijedan službenik, izabrano ili postavljeno lice u Gradu Požarevcu nije izašlo u javnost i građane upoznalo sa detaljima namere da se mobilijar za dečja igrališta nabavi na ovaj način. Čitav slučaj je prvi put obnarodovan kada su pre nekoliko dana sa  privatnih profila na društvenim mrežama procureli službeni dokumenti.

Sada, utisak je da lokalnu upravu ne zabrinjava to što je platila nešto što još uvek nije dobila, niti razmatra pojedinačnu odgovornost za ugovaranje poslova koji su se ispostavili kao štetni, već da pokušava da pod pretnjom pokretanja postupaka protiv građana, spreči curenje informacija o svom radu. 

 

Načelnik gradske uprave, Suzana Bulajić je na današnjoj konferenciji za novinare, koja je sazvana bez navođenja konkretnog razloga, rekla kako je njoj drago što građani brinu i prate rad lokalne samouprave, ali da u tome moraju da poštuju zakonske procedure.

Ona je rekla kako je zakonit put za dobijanje dokumentacije da se podnese zahtev za pružanje informacija od javnog značaja i da će u suprotnom biti neminovno da se pokrene postupak. 

Načelnica, međutim, ne spori da su dokumenti javni, ali kaže kako put do kojih se pribavljaju nije, prosto, iznošenje.

Otišla je i dalje, pa se javno pohvalila da je Gradu Požarevcu ostao priznanje kao jednoj od najažurnijih lokalnih samouprava za dostavljanje informacija od javnog značaja.

Problem je što se radi o priznanju koje je dodeljeno pre više od pet godina, 28.septembra 2012.godine i to bivšem gradonačelniku Miomiru Iliću.

„To je bilo, ja mislim, 2012.godine. Ali, isto lice radi na tim odgovorima i istom ažurnošću radi“, odgovorila je Bulajić novinarima na pitanje kada je priznanje dobijeno.

Novinare je interesovalo i da li bi građani bili obavešteni o slučaju, da dokumenti nisu objavljeni, kao što se to pokazalo na ovom primeru. Umesto odgovora, načelnica Bulajić je saopštila kako su sednice gradskog veća javne i da je odluka o zaključenju navedenog ugovora prošla verifikaciju u ovom organu vlasti.

Inače, poslednja sednica gradskog veća na kojoj su novinari Boom 93 mogli da prisustvuju održana još prošle decenije.  

Bulajić kaže kako novinari po pravilniku gradskog veća mogu da prisustvuju sednicama, ali da postoje i procedure.

„Razumete, to su procedure, određene, koje se rade, ali po pravilniku sednice gradskog veća su javne“.

Predstavnici Grada Požarevca koji su se danas obratli javnosti nisu demantovali nijedan navod, niti osporili autentičnost bilo kojeg dokumenta koji je mimo njihovog odobrenja ugledao svetlost dana. Oni su se prilikom izlaganja čak i pozivali na njih, iako zvanično nijedan papir nije objavljen. Načelnica gradske uprave je objasnila kako za Grad Požarevac nije problem autentičnost dokumenata koje građani objavljuju, već način pribavljanja koje nije po zakonu. Rekla je kako je dostava po Zakonu o dostupnosti informacija ili, eventualno po naredbi nadležnih lica jedini zakoniti put. Shodno ovome, moglo bi da se zaključi da je samo pitanje volje odgovornih u lokalnoj samoupravi koji će javni dokument biti i javno vidljiv građanima ukoliko nemaju bilo kakvu informaciju koja je s njim povezana.

Takođe, ako posmatramo transparentnost rada određenog organa, da li građani ili novinari imaju garanciju da će određeni dokument ili informacija koju traže biti dostavljeni u razumnom roku?  Najbolji primer za to je zahetev koji je Boom 93 uputio Zavodu za javno zdravlje 12.4.2016.godine. Informaciju smo, nakon žalbe upužene Povereniku za informacije od javnog značaja dobili tek  10.11.2017.godine.  Da ne govorimo o zabeleženim slučajevima širom Srbije da organ vlasti radije pristaje da plati kaznu (iz budžeta) nego da informaciju po naredbi dostavi javnosti.

Lokalna vlast u Požarevcu ističe stara priznanja kao dokaz transparentnom radu, a informator o radu gradske uprave na zvaničnom sajtu je u neprestanom procesu ažuriranja već godinu dana. Dakle, poslednje dostupno izdanje je još iz novembra 2016.godine.

Suzana Bulajić to ne osporava, ali opravdava čestim izmenama pravilnika i izmenama skupštinskih odluka o reorganizaciji gradske uprave. Nije najjasnije kada će ovaj dokument sa ažuriranim podacima postati dostupan javnosti, što je obaveza lokalne samouprave.

Donacija...

Sporna donacija, kako je danas objašnjeno novinarima nije nešto neuobičajeno.

„To nije ni prva, ni poslednja situacija, verujte mi, da je grad Požarevac u sporu zbog nekog novca sa drugom stranom. Mi smo, u skoro 90 odsto slučajeva naplatili, možda čak i u 100 odsto, ne znam tačno evidenciju. Znači, ovo uopšte nije situacija koja je zabrinjavajuća jer postoji mogućnost da sud donese presudu gde će se nama vratiti taj avans“, rekla je Bulajić.

Rukovodilac odeljenja za finanisije i javne nabavke Milan Dabić kaže kako je jedna uobičajena procedura u ovakvim slučajevima da se traži povrat avansa.

On je rekao da je novac za donaciju planiran u Odluci o budžetu za 2017.godinu na inicijativu pomoćnice gradonačelnika Svetlane Milutinović sredstva u iznosu od 1.800.000 dinara za snošenje dela troškova donacije urbanih mobilijara od donatora sa kojima su vođeni razgovori još u 2016.godini.

O dogovaranju donacije, na žalost, javnost nije dobila bilo kakve informacije. Na pitanje zašto na konferenciji nisu gradonačelnik i pomoćnik gradonačelnika koja je ugovarala posao, rečeno nam je kako je gradonačelnik službeno odsutan, a da je pomoćnik najverovatnije na odmoru.

Boom 93 je danas pokušao da sazna i da li je istinita informacija da su određena lica bila u službenoj poseti preduzeću Mega Still u Podgorici.

„Znate kako, ja stvarno ne znam, to je bilo odavno. Stvarno ne znam ko je prisustvovao, niti na koji način, da li su bili na službenom putu, privatnom ili kakvom. Ne mogu da se setim jer ja naloge ne dajem za lica koja nisu zaposlena u gradskoj upravi“, odgovorila je Suzana Bulajić.

U smislu garancija za materijal koji je grad trebalo da dobije kao donaciju, Milan Dabić je prokomentarisao i da navedeni „mobilijar mora da ima određene sertifikate da bi mogao da pređe granicu i da bi mogao iz jedne zemlje da pređe u drugu.“

Indikativno je da se prema Dabićevom obrazloženju inostrani partner obraćao pomoćniku gradonačelnika za produženje roka u kome je donacija trebalo da bude dostavljena, „iz razloga pribavljanja određenih sertifikata za tu opremu koja bi trebalo da bude uvezena“.

Ko će to da plati?

Dabić je zaključio kako Grad Požarevac ima instrumente da izvrši povrat novca, ali kako kaže, u slučaju da u međuvremenu ne dođe do realizacije ovog posla.

Da li to znači da u lokalnoj samoupravi i dalje veruju da će posao koji je trebalo da bude završen  okvirno najkasnije početkom marta biti realizovan u okviru ove budžetske godine? Ako i bude tako, ko će snositi sudske troškove jer jedno ročište je već odloženo zbog neispravne dostave, a naredno zakazano za 20.februar u Privrednom sudu?

Takođe, ostaje nerazjašnjeno i javnosti nije precizno objašnjeno šta zapravo predstavljaju i koliko pojedinačno iznose troškovi za koje se lokalna samouprava obavezala da će platiti iz budžeta. Podsećamo da se shodno Zakonu o donacijama i humanitarnoj pomoći precizira da je primalac donacije i pomoći oslobođen plaćanja carine, drugih uvoznih dažbina i taksi koje se plaćaju prilikom uvoza robe koja je predmet donacije i humanitarne pomoći. Istim članom zakona nije dozvoljeno lažno prikazivanje činjenica radi ostvarivanja ove povlastice.

Kako nezvanično saznajemo, postoji i opravdana bojazan, čak i ukoliko bude doneta sudska presuda u korist Grada Požarevca, da će postojati poteškoće da se uplaćeni avans povrati (naplati), s obzirom da se radi o preduzeću iz druge države.

Takođe, u ovom slučaju diskutabilna je i odluka da se iz budžeta unapred plati deo troškova za usluge koje nisu ni izvršene. 

 

Tekst je deo projekta „Ka Evropi“ koji je sufinansiran sredstvima Ministarstvo kulture i informisanja Srbije u oblasti javnog informisanja za 2017.godinu, a koji realizuje Boom 93.

sre

15.11.

2017.

zilet [neregistrovani] u 18:36

Vecnik je car

Ovaj vecnik kojeg je opstinar pomenuo je car. Mislim da mu treba dodeliti nov resor pod imenom Vecnik za socijalne mreze i pojedinacna ogovaranja.Mada ovaj vecnik smenjuje koga hoce i kada hoce pa se kasnije pravda sefu koji to naravno sve proguta.Drago mi je sto vece ima nekog kao sto je skraceni vecnik ili minions.

Odgovori
sre

15.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 14:12

Re: Malogradjanstina

Verujem da se imala dobra namera sa ovom donacijom. A to sto pljujete po ljudima koji ginu za nas grad, nek vama ide na cast! Savetnica gradonacelnika je nesto najbolje sto je ovaj grad ikada imao!!! Zena je nevidjena carica!!! Gine za nas grad, a kako joj mi to vracamo?!

Zašto se potpisuješ kao narod? Narod je pametan i shvata da je mesto savetnice gradonačelnika izmišljena f-ja, koju ovaj opljačkan narod finansira! Narod takođe zna i ko je lopurda, ko malograđanin, kome praziluk iz ...... viri! :)

Odgovori
uto

14.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 10:53

/

Zamuti vodu i teraj.

Odgovori
uto

14.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 08:37

Grad

I sta cete sada.
Da li cete se povuci ili cete nastaviti sa pisanjem o ovoj temi.
Vidite da im je usla voda u usi, s obzirom da nisu obezbedili garanciju za taj obligacioni odnos ( tako pise u nekom Zakonu...).
A to nije dobro za nekoga, makar i za par godina.

Inace,cudi me da vam je toliko trebalo da dobijete Informaciju od JZ od ZZJZ, a posle zalbe Povereniku.

Odgovori
pon

13.11.

2017.

Narod [neregistrovani] u 15:19

Malogradjanstina

Verujem da se imala dobra namera sa ovom donacijom. A to sto pljujete po ljudima koji ginu za nas grad, nek vama ide na cast! Savetnica gradonacelnika je nesto najbolje sto je ovaj grad ikada imao!!! Zena je nevidjena carica!!! Gine za nas grad, a kako joj mi to vracamo?!

Odgovori
pon

13.11.

2017.

Antivecnik [neregistrovani] u 12:40

Re:

Ne dirajte u taj resor. To je sa trogodisnje skole uskocilo u elektroinzenjerski resor pa sad se u sve razume.

Odgovori
pon

13.11.

2017.

pedja [neregistrovani] u 12:00

android

Drustvo mrtvih pesnika !

Odgovori
ned

12.11.

2017.

opstinar [neregistrovani] u 22:15

resor vecnika za socijalnu politiku

Samo neka preliva u vaše džepove [neregistrovani] u 09:31
Neka "NEKO" reaguje

Pod hitno ispitati spregu gradonačelnika i savetnice kao i njenih širokih ovlaščenja. Ugovore koja ona sprovodi u najmanju ruku su uvreda za zdrav razum. Milioni dinara iz Gradskog budžeta se troše bukvalno na budalaštine.
Ljudi iz gradskih službi koji bi imali šta da kažu su skrajnuti da bi nekoliko lica moglo da rasipa sredstva što podstiče sumnju na korupciju

Gospodine vecnice,dugo znamo sta vi radite i cime se bavite. Savetnicu samo vi mrzite iz samo vama poznatih razloga. Probajte gospodine vecnice da se vise bavite vasim resorom koji je ionako jadan,pametne stvari ostavite pametnim ljudima.Ionako resor za socijalna pitanja treba da pripadne nekome ko se ne bavi spletkarenjima.

Odgovori
ned

12.11.

2017.

Miki Rubiroza [neregistrovani] u 22:13

Požarevacleaks

Neko će morati, poput Snoudena onomad, da potraži azil u Rusiji. Ili, ne daj Bože, u ambasadi Ekvadora.

Odgovori
ned

12.11.

2017.

I Miloš je imao saradnike [neregistrovani] u 13:40

Šta mora da prođe proći će

Šta ne mogu da završe gradske službe prolazi na Gradskom Veću. Pa ostavite samo Gradsko Veće a sve najurite iz Gradske Uprave. Šta će Vam oni koji poštuju zakon. Raspalite palijom na sve strane pa kom' opanci kom' obojci !

Odgovori
ned

12.11.

2017.

Aćim i Ostoja [neregistrovani] u 13:36

Nek' lopta spava i Ostojina glava

Gradonačelnik saziva konferenciju za novinare kada se desi problem kod njegovog omiljenog kafedžije, a kada treba da pravda iracionalno trošenje budžetskog novca nema ga nigde.

Odgovori
ned

12.11.

2017.

Bilijarski sto [neregistrovani] u 13:31

Igrališta na svaku utrinu

Savetnica je na zasluženom odmoru. Budžet u minusu !

Odgovori
ned

12.11.

2017.

Sale i Milje [neregistrovani] u 13:28

Re: PGR-ovi

Pišemo krivične prijave po kućama.Alat nosimo sa sobom.Cena povoljna !

Odgovori
ned

12.11.

2017.

Samo neka preliva u vaše džepove [neregistrovani] u 09:31

Neka "NEKO" reaguje

Pod hitno ispitati spregu gradonačelnika i savetnice kao i njenih širokih ovlaščenja. Ugovore koja ona sprovodi u najmanju ruku su uvreda za zdrav razum. Milioni dinara iz Gradskog budžeta se troše bukvalno na budalaštine.
Ljudi iz gradskih službi koji bi imali šta da kažu su skrajnuti da bi nekoliko lica moglo da rasipa sredstva što podstiče sumnju na korupciju !

Odgovori
ned

12.11.

2017.

Gradska uprava [neregistrovani] u 09:22

Bula Bombaš

Mislite da mi ne znamo da se istalimo ? E, varate se !

Odgovori
ned

12.11.

2017.

Stanka [neregistrovani] u 08:06

smesno

A sta su ovi objasnjavali? Dabic je odobrio uplatu avansa nakon konsultacije sa ministarstvom finansija koji su mu rekli da nije lepo da ljuti donatora pitanjima o garancijama?! Nacelnica objasnjava kako je sve javno ali ipak ne toliko da gradjani mogu da saznaju sta ih interesuje jer postoje procedure? Ostaje nam samo da se uzdamo u sluzbeni glasnik grada ali ni tamo nema ni reci o odluci gradskog veca iz januara meseca. Sta je ostalo jos, osim da zatarabite opstinska vrata i pustate sa propusnicama.Vasi partneri koje ste zvali kocnicari i sa kojima ponovo pravite vlast nikad to nisu radili.

Odgovori
sub

11.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 22:49

klovnovi

Sto ovih cetrnest klovnova ne konkurise u neki cirkus.

Odgovori
sub

11.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 21:20

Skandal

Kakvo je ovo gušenje građanskih sloboda! Kakav je ovo cirkus i svinjarija!

Odgovori
sub

11.11.

2017.

Ćorak [neregistrovani] u 21:17

Mobilijar

Kakav zez , zar očekujete od crnogoraca da doniraju donaciju igrališta za decu :D stvarno koji xxxxxx ovde rade u opštini...
Ovo bi mogao napraviti običan lokalni stolar, bitno je da se lova okreće i da naplaćujete gradjevinsko zemljiste šaljete opomene koje se više ne naplaćuje, sramota!

Odgovori
sub

11.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 20:23

Dovoljan je pogled na fotografiju, da čoveka uhvati jeza. Bože blagi, ko nama vodi grad, dobro da se još nije sve raspalo.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije