Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

13. 11. 2017.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Šta se menja u budžetu?

Na narednoj sednici skupštine pred odbornicima će se naći predlog rebalansa budžeta za 2017.godinu. Iako su tekući prihodi opštine uvećani za preko 220 miliona dinara, čitav budžet biće tanji za oko 80 miliona, između ostalog i zbog loše planiranih prihoda od prodaje zemljišta prihoda od prodaje pokretne imovine. U budžetu se našao i projekat „Kultura nema granica“ koji je Požarevcu odobren za sufinansiranje iz razvojne pomoći EU.

Ukupan budžet Požarevca rebalansom bi trebalo da iznosi 4,6 milijarde dinara, s tim što su neutrošena sredstva prethodnih godina iznosila blizu 1,6 milijarde.

Smanjenje prihoda u budžetu usledilo je zbog neostvarenih prihoda od prodaje pokretne imovine u iznosu od 157 miliona dinara i primanja od prodaje zemljišta u iznosu od 145 miliona dinara. Tu su i neostvareni prihodi od naknade za prekomerno korišćenje opštinskog puta od 25 miliona dinara.

S duge strane, sopstveni prihodi Grada Požarevca su prvi put prešli jednu četvrtinu ukupne sume za koju se očekuje da će da slije u budžet do kraja godine, a uvećani su u odnosu na prethodni rebalans za tačno 91 milion dinara. Došlo je do povećanja i ustupljenih prihoda.  

U predlogu budžeta su izvršene intervencije u smislu smanjenja rashoda za iznose novca preostalog nakon sprovedenih javnih nabavki i izvršenog posla, kao i povećanja rashoda na ime otpremnina za racionalizaciju broja zaposlenih i na osnovu zahteva budžetskih korisnika.

Grad u očekuje sredstva iz razvojne pomoći EU od oko 29 miliona dinara, s tim što ima obavezu da obezbedi za sufinansiranje 5,1 milion i još  5 miliona za predfinansiranje projekta „Kultura nema  granica“.

Odustalo se od izgradnje pešačko-biciklističke staze u Moravskoj ulici, čija je vrednost procenjena na 5 miliona dinara, od asfaltiranja ulice Nova 4 u novoj industrijskoj zoni za 16 miliona dinara, kao i od asfaltiranja i popločavanja trotoara na desnoj strani Partizanske ulice, od Lole Ribara do Dalmatinske za 25,5 miliona dinara.

Novi projekti u budžetu su asfaltiranje Hajdučke ulice u MZ Čačalica za 8 miliona dinara, kao i popločavanje trotoara u delu ulice Bože Dimitrijevića u Kostolcu za 5 miliona dinara.

Kada se budžet razvrsta po programima, vidi se da je za oko 35 miliona dinara umanjen iznos predviđen za održavanje javnog osvetljenja, a za 25 miliona po osnovu organizacije saobraćaja i  izdvajanja za saobraćajnu infrastrukturu. U tekućoj budžetskoj rezervi bilo je 74 miliona, a sada ostaje još oko 20 miliona dinara. Vrednost projekta Ljubičevske konjičke igre uvećan sa 22 na 33,4 miliona dinara.

Nema komentara.

Ostavi komentar