Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

23. 11. 2017. Beograd, Požarevac

Izvor: Politika

Penzije bi trebalo da prate rast inflacije

Savez penzionera Srbije i Savez penzionera Vojvodine zahtevaju od vlade da se penzije ubuduće usklađuju dva puta godišnje s rastom inflacije, kao i da vlada konačno ukine Zakon o privremenom umanjenu penzija koji je na snazi od novembra 2014, jer su sva druga rešenja neprihvatljiva.

"Penzije su za celu 2017. godinu povećane u proseku 16 dinara pa prosečna penzija svih penzionera u Srbiji iznosi 23.815 dinara. Na kraju decembra prošle godine prosečna penzija za sve kategorije penzionera iznosila je 23.799 dinara" rekao je Đuro Perić, predsednik Saveza penzionera Srbije na sednici Izvršnog odbora Saveza.

Penzioneri su u ovu godinu ušli osiromašeni, jer od 1. aprila 2012. do kraja 2015. njihova primanja nisu usklađivana sa kretanjem inflacije. U tom periodu rast cena na malo kumulativno je povećan 15,6 odsto, tako da je smanjena realna vrednost penzija i njihova kupovna moć 10,6 odsto, a penzije su nominalno usklađene samo pet procenata – objašnjava Perić.

" Nominalno povećanje penzija iz decembra 2015. od 1,25 odsto, bilo je niže od inflacije u decembru 2016. 1,6 odsto. Nominalno povećanje penzija od 1,50 odsto u 2017, za sada je niže od inflacije u periodu januar–septembar, jer ona iznosi 2,8 procenata. Prema tome, nije došlo do realnog rasta vrednosti penzija ni u 2016. godini a ni ove godine", ističe Perić.

Kako se čulo na sednici, kada se govori o povećanju penzija ne uzima se u obzir deflator, kao kod svih drugih pokazatelja, pa primera radi, Republički zavod za statistiku prikazuje u svojim zvaničnim saopštenjima nominalno i realno kretanje zarada, bruto domaći proizvod izražava se u realnim stopama kao i svi drugi ekonomski pokazatelji. Samo se penzije saopštavaju u nominalnim veličinama i tako se stvara lažna slika o njihovom povećanju, a stvarnost je drugačija, jer je realna vrednost penzija sve niža i kupovna moć manja. Takvo posmatranje penzija mora da se promeni.

Penzioneri se slažu da je obaveznost usklađivanja penzija sa inflacijom osnov penzijskog sistema, te da je takva obaveza propisana i Zakonom o PIO, a ima za cilj da zaštiti vrednost penzija od inflatornih uticaja.

Po članu 58. Ustava Srbije u izuzetnim okolnostima, kao što je, ratno stanje, ili druge pretnje za državu, imovina se može oduzeti ili umanjiti, ali se mora, po istom članu Ustava, nadoknaditi po tržišnim uslovima i uz kraće trajanje vanrednih mera, kaže Perić i dodaje da su najstariji sa svim ovim zahtevima upoznali Anu Brnabić, premijerku, ministre finansija i rada Dušana Vujovića i Zorana Đorđevića.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Nema komentara.

Ostavi komentar