Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

05. 12. 2017.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Formiranje antikorupcijskog foruma u Požarevcu

Grad Požarevac uputio je poziv svim građanima da dostave kandidature za članstvo u Lokalnom antikoruptivnom forumu (LAF) koji će pratiti primenu i sprovođenje Lokolanog akcionog plana za borbu protiv korupcije (LAP).

Osobe koje su zainteresovane za članstvo u LAF-u ne mogu da budu nosioci funkcije u političkim partijama i ne mogu da budu javni funkcioneri. Članovi ovog tela takođe ne mogu da budu osobe koje su radno angažovane u organima Grada Požarevca po bilo kom osnovu. Potrebno je da imaju mesto prebivališta na teritoriji Grada Požarevca, kao i da nisu osuđivani ili se protiv njih ne vodi postupak za dela koja se odnose na korupciju.

Kandidati bi u prijavi trebalo i da daju odgovore na pitanja šta ih motiviše da se angažuju u LAF-u, kako sagledavaju politiku borbe protiv korupcije u našem društvu, kako lično mogu da doprinesu rešavanju problema korupcije, kako ocenjuju LAP i kakvim bi rezultatom funkcionisanja LAF-a bili zadovoljni.

Rok za dostavljanje prijava je sedam dana, odnosno do 12.decembra 2017. godine.

Lokalni akcioni plan za borbu protiv korupcije, skupština Požarevca je usvojila je 5.jula ove godine.

 

KONKURS

 

Dokument je usvojen bez prethodnog poziva civilnom sektoru za učešće u radnoj grupi zaduženoj za njegovu izradu, a javna rasprava o predlogu bila je ograničena na period od čitava dva dana, gde je građanima ostavljena mogućnost da predloge i sugestije iznesu elektronskom poštom.

U usvojenom dokumentu za period od 2017-2020.godine uglavnom su preslikane preporuke iz modela LAP-a koji je objavila Agencija za borbu protiv korupcije.

Biro za društvena istraživanja je organizacija koja od 2010.godine zagovara donošenje LAP-ova i formiranje LAF-ova na lokalnom nivou. Postoji širok front organizacija civilnog društva i medija koji su danas deo inicijative BIRODI-ja za borbu protiv korupcije na lokalu. U Požarevcu postoje organizacije i pojedinci koji aktivno učestvuju u inicijativi.

Podsećamo da je Boom 93 od 2014.godine održao dve serije javnih debata "Stop korupciji" i "Transparentnost javnih finansija i odgovornost vršilaca javnih funkcija sa kojih je javno upućen poziv lokalnoj samoupravi u Požarevcu da pristupi izradi Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije i formiranju tela koje će pratiti njegovu primenu. U oba navrata vlast je to ignorisala.  

Duži niz godina lokalne samouprave izbegavale su donošenje Lokalnih akcionih planova za borbu protiv korupcije i formiranje Lokalnih antikorupcijskih foruma, ali se prema Akcionom planu za poglavlje 23, to sada nameće kao obaveza u pregovorima o pristupanju EU.

 

Tekst je deo projekta „Ka Evropi“ koji je sufinansiran sredstvima Ministarstvo kulture i informisanja Srbije u oblasti javnog informisanja za 2017.godinu, a koji realizuje Boom 93.

sre

06.12.

2017.

Lenjin [neregistrovani] u 15:37

Pa, nije moguće

A da li zbog toga nismo upoznati koliko koštaju pojedini dogadjaji i manifestacije, jer vi toliko transparetno i vredno radite?

Odgovori
sre

06.12.

2017.

Milje [neregistrovani] u 11:44

PGR-ovi

Uzmite mene.Ja sam kvalifikovani zviždač.

Odgovori
sre

06.12.

2017.

upuceni [neregistrovani] u 08:36

lap i radno telo

Grad Pozarevac je medju prvim lokalnim samoupravama u Pozarevcu usvojio i Plan integriteta i LAP za borbu protiv korupcije. U svemu se u vezi formiranja radnog tela za pracenje primene LAP-a postupa po rokovima i uslovima iz LAP-a. Treba ponekad nesto i pohvaliti.

Odgovori

Ostavi komentar